Winkeliers verbijsterd over lijst met uitzonderingen noodsteun

Winkeliers verbijsterd over lijst met uitzonderingen noodsteun
Molenstraat, Nijmegen

Winkeliers zijn verbijsterd over de grote groep bedrijven die buiten de boot vallen als het gaat om de noodsteun van het kabinet.

Brancheorganisatie Inretail kan er met zijn hoofd niet bij dat bijvoorbeeld ondernemers met mode-, schoenen-, sport- en woonwinkels niet in aanmerking komen voor de nieuwe eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro via de TOGS-regeling.

Omzetten gekelderd

Volgens Inretail wordt de zogeheten non-food retail zwaar getroffen door de impact van het virus. De genoemde bedrijven worden door het ministerie niet als rechtstreeks getroffen bestempeld. Inretail meent na eigen onderzoek dat omzetten sinds de corona-uitbraak in veel gevallen tot bijna nul zijn gekelderd. Maatregelen om de liquiditeitspositie van winkeliers te verbeteren zijn keihard nodig.

Veel winkelondernemers voelen nu de economische noodzaak om hun winkeldeuren weer te openen. De branche heeft strenge protocollen opgesteld, maar vraagt zich wel af hoe dit zich laat rijmen met de genomen maatregelen van de overheid.

'Als de TOGS-regeling niet voor winkels werkt, dan bespreken we nog liever vandaag dan morgen met de ministeries Economische Zaken en Financiën een aantal branchespecifieke oplossingen', aldus Inretail.

Volgens Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL) is het goed om te zien dat het kabinet nu met een concrete uitvoering van eerder aangekondigde maatregelen komt. Naar verwachting maken 120.000 bedrijven wel aanspraak op de compensatie.

Minimaal 4.000 euro omzetverlies

ONL wijst erop dat bedrijven aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo moeten bedrijven binnen de zwaarst getroffen sectoren vallen. Verder moet tussen de start van de crisis en de maand juni er sprake zijn van minimaal 4.000 euro omzetverlies en 4.000 euro te betalen vaste lasten. ONL heeft geen enkele twijfel dat alle bedrijven in de zwaar getroffen sectoren hieraan voldoen.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.