Polderlockdown: dit betekenen nieuwe coronamaatregelen voor u

Polderlockdown: dit betekenen nieuwe coronamaatregelen voor u
Een frisse neus halen mag nog wel

Een polderlockdown, zo wordt het Nederlandse beleid om het coronavirus tegen te gaan gekscherend genoemd. Wat mag nou precies wel en wat niet? En wat betekenen deze maatregelen voor de vastgoedmarkt?

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vastgoedmarkt zet de maatregelen die de vastgoedmarkt raken voor u op rij.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Feitelijk is Nederland al in lockdown, alleen wordt het niet zo genoemd. Nederlanders wordt aangeraden om alleen voor noodzakelijke dingen naar buiten te gaan, zoals boodschappen doen of noodzakelijk familiebezoek. Naar buiten gaan om een frisse neus te halen, mag ook. Maar niet in groepsverband (meer dan 2 personen), tenzij van dezelfde familie. Ook moeten sociale activiteiten worden vermeden.

Deze maatregel heeft vergaande gevolgen voor de fysieke horeca- en retailsector. Veel mensen zullen alleen voor de noodzakelijke dingen de deur uitgaan. De horeca werd eerder al verplicht de deuren te sluiten, maar steeds meer retailers trekken de conclusie dat het voor hen niet meer rendabel is om open te blijven. Zij worden ook meer of meer gedwongen een keuze te maken: helemaal dicht betekent 100 procent omzetverlies en dus recht op 90 procent loonkostenvergoeding van de overheid.

Deze stimulans om dicht te gaan, zorgt ervoor dat retailers ook geen inkomsten meer hebben om de huur te betalen. Grote ketens schorten eenzijdig de huur met 3 maanden op, tot ergernis van de vastgoedeigenaren. Kleine retailers proberen er meestal met hun huurbaas uit te komen, maar ook dat is niet makkelijk. Vastgoedeigenaren zitten veelal vast aan betalingsverplichtingen van hun financiers.

De banken hebben aangegeven betaalverplichtingen tijdelijk op te schorten, maar dat geldt alleen voor hypotheken onder de 2,5 miljoen euro. Bovendien geven de verhuurders aan dat bij uitstel van betaling de rente alleen maar oploopt. Zij pleiten voor korting op de rente. Er lopen op dit moment onderhandelingen tussen de partijen om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden

Het gaat hier om alle bijeenkomsten, ook die met minder dan 100 man. Dit is een impliciete maatregel om horeca, scholen en bedrijven tot 1 juni dicht te houden. Grote geplande evenementen zoals Koningsdag, het EK, het Songfestival etc. zullen zoals al eerder aangegeven niet doorgaan. Dit is een grote strop voor veel ondernemers.

Voor de vastgoedmarkt specifiek betekent dit dat er geen groepsbezichtigingen meer kunnen worden gedaan, geen rondetafelgesprekken, geen beurzen etc. Maandag werd bekendgemaakt dat de Provada zal worden verschoven naar november. Voor een wereld die sterk afhankelijk is van fysieke bijeenkomsten en netwerken heeft dit grote gevolgen. Alle overleggen zullen digitaal moeten worden gedaan, panden zullen digitaal moeten worden bezichtigd.

Ook voor verhuurders van flexkantoren heeft dit grote gevolgen. Zij moeten er rekening mee houden dat tot 1 juni er nauwelijks vraag zal zijn naar flexibele kantoorruimte. De bouwplaats geldt niet als groepsbijeenkomst, meldt Bouwend Nederland. De bouw gaat vooralsnog gewoon door, wel op halve kracht aangezien veel buitenlands bouwpersoneel naar huis is gegaan en de aanlevering van bouwmaterialen uit het buitenlands stokt vanwege de grensbeperkende maatregelen wereldwijd.

Winkels die wel openblijven, worden verplicht om deurbeleid te hanteren.

Situaties waarbij mensen dichter dan 1,5 meter bij elkaar komen, moeten zij voorkomen. Ook dit zal negatieve effecten hebben om hun omzet en een stimulans zijn om de deuren dan maar helemaal dicht te gooien.

Kappers, fysiotherapeuten, schoonheidssalons en andere fysieke dienstverleners moeten verplicht tot 6 april hun deuren sluiten.

Verhuurders in deze branche kunnen op korte termijn een belletje of brief verwachten met een verzoek om de huur op te schorten. Ook casino's moeten vanaf heden hun deuren sluiten.

Verhuurders van vakantiewoningen moeten maatregelen nemen om groepsvorming te voorkomen.

Hier zal op vakantieparken, stranden, bossen en parken extra op worden gelet. De politie gaat boetes uitdelen aan ondernemers en particulieren die zich niet aan de regels houden. Ook mogen gemeenten gebieden, zoals een vakantiepark, sluiten wanneer niet aan de regels wordt gehouden.

Mocht u als vastgoedprofessional problemen ervaren die in bovenstaand artikel niet of verkeerd zijn aangegeven? Laat het ons dan weten via redactievastgoedmarkt@vakmedianet.nl of stuur een app naar onze coronatip-lijn 06-10887914.

Servaas van der Laan

Servaas van der Laan

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Servaas van der Laan is financieel journalist en sinds 1 oktober 2019 hoofdredacteur van Vastgoedmarkt. Eerder schreef hij over onder meer technologie en de huizenmarkt voor Elsevier Weekblad.