Coronavirus: Ikea en Bijenkorf sluiten de deuren

Coronavirus: Ikea en Bijenkorf sluiten de deuren

Door het coronavirus sluiten steeds meer retailers de deuren. Nadat KPN en T-Mobile al eerder bekend maakten om de winkels te sluiten, volgen nu ook Ikea en de Bijenkorf.

De sluiting van de winkel is voor veel retailers een lastige keuze. Een dichte winkel betekent geen inkomsten, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen. Tegelijkertijd is de gezondheid van klanten en het personeel belangrijk. Woonwarenhuis Ikea houdt daarom zijn dertien vestigingen in Nederland tot nader order gesloten. Ook Bijenkorf sluit per direct de deuren van al zijn winkels. De webwinkels van beide winkels blijven wel open.

Daarnaast kwam vandaag ook modewinkelketen WE Fashion met het nieuws dat alle Nederlandse winkels tot nader order gesloten zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De keten heeft in totaal 189 vestigingen, waarvan er honderd in Nederland staan.

Aangepaste openingstijden

Sommige retailers kiezen er voor om aangepaste openingstijden te hebben, in plaats van de winkels helemaal dicht te gooien. Zo hebben Douglas en MediaMarkt aangepaste openingstijden.

Hema en Blokker blijven vooralsnog open. 'We vinden het belangrijk dat ook in deze tijd een vertrouwde plek in de buurt is. Waar iedereen zijn eerste levensbehoeften kan krijgen, zoals dagelijkse voeding, benodigdheden voor je baby en verzorgingsproducten. Daarom blijven de winkels waar mogelijk open,' stelt Hema.

Gevolgen Retail

De gevolgen van het virus zijn voor de retail groot. Jan Meerman, algemeen directeur van Inretail, de brancheorganisatie van retailers in de non-food, wil in gesprek met verhuurders om uitstel van betaling te vragen.

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) voelde de coronacrisis eind vorige maand al flink in de resultaten. Volgens het concern lagen de verkopen in China fors lager. Inmiddels zijn de winkels van de keten in tal van Europese landen gesloten.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.