Coronacrisis: Vastgoedbeleggers al benaderd door EZ voor steun gedupeerde ondernemers

Coronacrisis: Vastgoedbeleggers al benaderd door EZ voor steun gedupeerde ondernemers

Zowel de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) als haar particuliere zuster Vastgoed Belang zijn al benaderd door het ministerie van Economische Zaken voor hulp aan ondernemers in horeca en retail die gedupeerd zijn door de coronacrisis. Beide organisaties raadplegen momenteel hun leden hierover.

Voor IVBN-directeur Frank van Blokland heeft het ministerie van Economische Zaken hem verzocht om nog vandaag aan te geven hoe de institutionele beleggers denken in te kunnen spelen op retailers die ernstige financiële schade oplopen door het coronavirus.

In specifieke zin wil hij niets zeggen over voor de hand liggende maatregelen als het tijdelijk opschorten of het verlagen van huurverplichtingen. 'Dat zou op dit moment alleen maar leiden tot speculatie. In algemene zin liggen generieke maatregelen niet voor de hand. Het is duidelijk dat retailbedrijven hier een financiële douw door krijgen. Tegelijkertijd hebben veel, zeker wat kleinere bedrijven het in deze sector al lastig. Je wilt als vastgoedsector ook niet dat het van de een op de ander overslaat. Daar staat natuurlijk ook tegenover dat je als eigenaar geen baat hebt bij huurders die omvallen.'

Individuele eigenaars

Ook Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang, werd gisteren gebeld door het ministerie. Op de vraag hoe 'zijn' leden de getroffen horecaondernemers kunnen helpen, moet hij nu nog het antwoord schuldig blijven. 'Ik heb onze leden gecontacteerd met de vraag hoe zij daar tegenover staan. Het is een kwestie van de individuele eigenaars. Als je een horecazaak uitbaat hoort daar natuurlijk een bepaalt risico bij, al is dit natuurlijk een uitzonderlijke situatie. Maar de sluiting is pas sinds gisterenavond bekend. We kijken nu of en hoe we iets voor de getroffen ondernemers kunnen betekenen.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.