Tiel heeft zijn trots terug: Zinder wint StiB-award

Tiel heeft zijn trots terug: Zinder wint StiB-award
Zinder, Cultuurcentrum en Bibliotheek, Tiel

Cultuurcentrum Zinder uit Tiel is op dag 3 van de Provada uitgeroepen tot winnaar van de Steden in Beweging (StiB) Award.

De prijs van Syntrus Achmea Real Estate en Vastgoedmarkt wordt jaarlijks uitgereikt als beloning voor de meest succesvolle gebiedsversterking. Zinder, een multifunctioneel pand van ruim 22.000 m2 onder architectuur van het Rotterdamse Bureau De Zwarte Hond, gebouwd door VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling Zuid en landschappelijk ingepast door Felixx Landscape Architects & Planners was in de race voor de prijs met drie andere kandidaten: de nagelnieuwe woonbuurt Rhapsody in Amsterdam Nieuw West, het multifunctionele Noordgebouw (Creative Valey) naast Utrecht Centraal en de nieuwe creatieve hotspot Image Wharf in de Amsterdamse Houthavens.

Close call

Het werd zo benadrukte de jury in haar rapport een close call tussen het Gelderse cultuurcentrum en het Amsterdamse woningenproject. In beide gevallen is er daadwerkelijk een verbinding gelegd met de omgeving en is daarbij ook gekozen voor een innovatieve inpassing van de verschillende functies. Uitdagend in praktische zin in Amsterdam en meer in maatschappelijke zin in Tiel.

Groei bezoek

Bij een fotofinish waarvan hier sprake is, is er hoe dan ook toch iemand die nets iets eerder zijn neus over de meet drukt. De winnaar heeft volgens de jury al net iets meer de verbinding met de samenleving concreet gemaakt en zijn stempel gedrukt, waar de runner up de verwachtingen nog moet gaan waarmaken. Volgens de jury heeft de investering van 42 miljoen door gemeente en provincie in Zinder geloond, mag blijken uit de flinke groei van het bezoek aan het culturele cluster, niet alleen van Tielenaren, maar ook uit de regio en daarbuiten. Er is een echte nieuwe verbinding ontstaan in de verarmde stad aan de Waal, of om in het in de woorden van Ruud van Zuilen, directeur Cultuurbedrijf Tiel te zeggen: ‘Tiel heeft zijn trots terug’.

Appels met peren

Met de aantekening dat het een klein beetje appels met peren vergelijken is omdat de winnaar investeert met gemeenschapsgeld, riep de jury na ampel beraad cultuurcentrum Zinder uit tot winnaar van de StiB Award 2019. Lees ook de reactie van wethouder Marcel Melissen op het winnen van de StiB Award 2019.