'Investeren in zonnepanelen is winstgevend'

'Investeren in zonnepanelen is winstgevend'
Zonnepanelen-op-gebouw

Investeringen in zonnepanelen op grootzakelijk vastgoed zijn winstgevend.

Dat betoogde Jaap van 't Hul, associate Valution & Advisory bij Cushman & Wakefield, tijdens het seminar Zonne-energie op grootzakelijk vastgoedvan de Zoncoalitie  op 12 februari in Amsterdam. Volgens Van 't Hul hebben investeringen in zonne-energie positieve directe en indirecte waarde-effecten.

'Het directe waarde-effect van zonne-energie kun je berekenen. Het indirecte waarde-effect niet, bij gebrek aan market evidence. Maar ook dat is duidelijk positief. Voor de financiering van een duurzaam gebouw gelden gunstiger voorwaarden en een duurzaam gebouw is couranter', zegt Van 't Hul.

Hoe lucratief zonne-energie kan zijn, illustreerde Van 't Hul met een praktijkvoorbeeld van een gebouweigenaar die er meer dan een miljoen euro winst mee boekt. In 2017 en 2018 liet de vastgoedbezitter 13.000 zonnepanelen installeren op het dak van een logistiek object met een verhuurbare vloeroppervlakte van 45.000 m2. Jaarlijks geven die zonnepanelen een opbrengst van naar schatting 2.900.000 kWh. Dat levert de gebouweigenaar 428.903 euro per jaar op door besparing op energie-inkoop en opbrengsten uit de subsidie SDE+.

De opbrengst van de investering bedraagt 3.811.211 euro, na aftrek van kosten tijdens de looptijd en contantmaking. Daartegenover staat een investering van 2.664.000 euro. 'Het verschil van 1.217.221 euro is winst voor de eigenaar', aldus Van 't Hul. Als het rendement door indirecte waarde-effecten 0,1 procent stijgt, wordt de gebouweigenaar nog eens 240.000 euro wijzer.

De taxateur van Cushman & Wakefield plaatste één kanttekening bij de berekening. De subsidie SDE+ waar de vastgoedbezitter uit het voorbeeld gebruik van maakte, is wat gunstiger dan de regeling uit de ronde die in maart 2019 van start gaat. 'Maar investeren in zonne-energie blijft winstgevend.'

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.