Aegon: beleggers zet je schrap in 2019

Aegon: beleggers zet je schrap in 2019
Jordy Hermanns

Er staat beleggers een achtbaan te wachten in 2019, zegt Aegon Asset Management. Ze moeten zich schrap zetten.

AAM's multi-asset fondsbeheerder Jordy Hermanns voorspelt dat de volatiliteit, die de markten trof in het vierde kwartaal van 2018, geen tekenen van een daling vertoont. Zeker omdat  de markten begin 2019 voor een aantal uitdagingen staan, zowel geopolitiek als economisch.

Hermanns zegt: 'In 2018 was er een zelfvoldaan geloof in synchrone wereldwijde groei toen het economische momentum werd versterkt door de hoge niveaus. Vooral de Amerikaanse groei was sterk, omdat de fiscale stimulans zijn volle kracht had bereikt. Andere regio's bereikten ook een bovengemiddelde groei, geholpen door ruime monetaire omstandigheden en een sterke particuliere vraag. Maar op het einde van het jaar jaar namen  de zorgen over de wereldeconomie toe en ontvouwden zich politieke gebeurtenissen die leidden tot volatiliteit en een verkoop van risicovolle activa.'

Hermanns is van mening dat de kater van het vierde kwartaal zal aanhouden in 2019. Dit omdat de economische cyclus zijn piek heeft bereikt en de groei zal vertragen naarmate groeibevorderende maatregelen, zoals Amerikaanse belastingverlagingen en QE, afnemen en de capaciteitsbeperkingen binnensluipen. 'Deze vertraging zal waarschijnlijk samenvallen met de onzekerheid over het monetaire beleid en de verdere volatiliteit. Naast deze economische zorgen worden we ook geconfronteerd met de geopolitieke tegenwind van Brexit en de aanhoudende handelsspanningen tussen China en de VS,' zegt hij. Maar hoewel Hermanns denkt dat de huidige volatiliteit een teken aan de wand is van een bredere vertraging, voorspelt hij geen volledige economische stagnatie.

Hij zegt: 'Afgezien van de negatieve impact van de handelsoorlog, de integriteit van de eurozone en de Brexit, is er een andere reden voor de verwachte vertraging van de groei. In de afgelopen jaren heeft de Amerikaanse economie een sterke banencreatie gezien en naarmate de uitbreiding aan kracht won, was het voor bedrijven gemakkelijk om geschoolde werknemers in dienst te nemen. Maar nu de markt is hersteld, is de werkloosheid onder de vier procent gezakt en hebben bedrijven steeds meer moeite om vacatures in te vullen.  We denken dat dit zal leiden tot een verzwakking van het momentum.' Aangezien andere ontwikkelde markten ook met soortgelijke problemen worden geconfronteerd, voorspelt hij dat de marktvolatiliteit kan aanhouden als eerdere fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen worden beëindigd en er geen verdere stimulus in zicht is.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.