Rotterdam verslaat al negen maanden rest G4-steden

Rotterdam verslaat al negen maanden rest G4-steden
woningproject-Heijplaat-Rotterdam

Voor het derde kwartaal op rij was de prijsstijging van bestaande koopwoningen in Rotterdam het sterkst van de vier grote steden. De prijsstijging in Rotterdam bedroeg tussen juni en september 15,8 procent op jaarbasis.

Dit blijkt uit kwartaalcijfers over de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is op kwartaalbasis de grootste prijsstijging in zeventien jaar. Utrecht had met 11,6 procent de kleinste stijging. In de vier grootste steden van Nederland bleef de prijsstijging bovengemiddeld.

De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning was het hoogst in Amsterdam. In de hoofdstad kostte een koopwoning in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 474.000 euro, 13 procent meer dan een jaar eerder. In Den Haag en Utrecht stegen de prijzen achtereenvolgens met 12,5 en 11 procent. Alle woningtypen kennen een prijsstijging en een afname van het aantal verkopen. De prijsstijging van appartementen was met 12,8 procent het sterkst. Bij de overige woningtypen varieert de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder tussen de 8 en 9,1 procent.

In bijna alle provincies is ook in het derde kwartaal van 2018 sprake van een prijsstijging van bestaande koopwoningen en een daling van het aantal verkopen. Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal van 2018 meer woningen verkocht dan een jaar eerder. In totaal zijn bijna 57.000 woningen gewisseld van eigenaar. Dit is een daling van 7,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2017.

Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In alle andere provincies was het aantal transacties lager dan in het derde kwartaal van 2017. In Zeeland zijn 1.554 woningen verkocht, een stijging van ruim 5 procent. Verder had Zeeland met 5,5 procent ook de kleinste prijsstijging van alle provincies. Net als in het vorige kwartaal was de prijsstijging het grootst in Flevoland met bijna 12 procent. Overigens is de daling van het aantal verkopen ook het grootst in Flevoland.

Na Flevoland volgen Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht met een prijsgroei in het derde kwartaal van respectievelijk bijna 11, 10,5 en 9 procent. In deze provincies daalden de verkopen tussen de 8 en 10 procent. Ook in de vier grootste steden van Nederland gaan dalingen van de verkopen samen met prijsstijgingen. De daling van de verkopen was het grootst bij appartementen. Er zijn ruim 11 procent minder appartementen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de overige woningtypen varieert de daling tussen 5 en ruim 6 procent.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

2023 | Het jaar van Hugo

2023 | Het jaar van Hugo

Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de triomftocht van de gewezen woonminister Hugo de Jonge ten einde. Anders is de barre tocht van zijn huurwet langs tal van kritische instanties, woedende woningbeleggers en forse rechtse blokken in zowel de Tweede als Eerste Kamer niet te duiden.

Paul de Vries: ’Aantal huurwoningen blijft over het algemeen gelijk.’ Foto: Plaatwerk Fotografen

De Vries: 'We verwachten nog een kleine prijsstijging op de woningmarkt'

'Nu de rente een neiging heeft om te dalen, verwachten we nog een kleine prijsstijging, maar we zitten ver boven een langjarig gemiddelde van wat een koper die voor het eerst een woning koopt moet betalen,' zegt Paul de Vries, woningmarktexpert bij het Kadaster.

Foto: NeonShot / Shutterstock

Waar zijn de vastgoedgoeroes gebleven?

Wie financiële vrijheid nastreeft, gaat tegenwoordig voor advies niet meer naar de bank of een fiscalist, maar vertrouwt op influencers: jongens en meiden met een killerbody die, doorgaans tegen een strakblauwe lucht, op social media hun 'expertise' delen, dikwijls tegen betaling. Maar waar ze vorig jaar online niet te missen waren, lijken sommigen nu verdwenen. Waar zijn de vastgoed-influencers gebleven?

Arnoud Vlak zal zelf niet plaatsnemen in het stichtingbestuur.

Volgende claimclub wil naar de rechter: 'Álle huurmaatregelen ter discussie'

De eerste rechtszaak aangespannen door woningbeleggers heeft de overheid al aan haar broek. Daar zal het niet bij blijven. Achter de schermen bereiden andere investeerders een nieuwe massaclaim voor. 'Van de overheid is nu geen heil te verwachten.'