Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van een rapport van Cushman & Wakefield. Maar ook voor grote winkeloppervlaktes in een stad als Antwerpen is sprake van kortingen van 15 tot 30 procent. Maar vooral in kleinere steden als Roeselare, Tongeren en Turnhout wordt hard gestreden om de huurder.
De opmars van e-commerce weegt steeds zwaarder op de marges van fysieke winkels in België. Ketens lichten de rendabiliteit van elk pand door en beslissen sneller dan vroeger de stekker er uit te trekken. Als een winkel vrijkomt, staan minder kandidaten te springen om de locatie in te nemen. Maar weinig retailers willen hun winkelnetwerk in België nog echt uitbreiden.
‘Door die combinatie van factoren moeten eigenaars van winkels in de steden meer toegevingen te doen om een huurder te houden of binnen te halen’, zegt Boris van Haare, retail partner bij Cushman & Wakefield, dat een weinig bemoedigend beeld van de gang van zaken in de winkelsteden schetst. In kleine steden zijn er prijsdalingen van 10 tot 30 procent.