Dat schrijft Rabobank in zijn Bouwupdate juli 2018 op basis van onderzoek van Rabo Real Estate Finance. De waarde van de afgegeven bouwvergunningen lag in april 2018 maar liefst 14 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. De productiegroei betreft met name de bouw van kassen, hallen en bedrijfsruimtes. De bouwproductie van kantoren en scholen zal minder hard stijgen. De bouw van winkels loopt terug door onder andere de structurele groei van online winkelen en de aanwezige leegstand.
Met name de productiestijging in de bouw van hallen en bedrijfsruimtes is groot. Er is vooral stevige vraag naar XXL-distributiecentra. Vaak zijn dit speculatieve ontwikkelingen, waar nog niet altijd een huurder in zicht is. Er komt veel aanbod bij in de komende jaren en het is niet zeker of dit allemaal gaat worden afgenomen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kleinschaligere (stads)distributiecentra toe, die nodig zijn voor het sorteren en retourneren van pakjes van webwinkels.
Bouwers doen er goed aan te spreiden in de opdrachtgevers. Een te sterke afhankelijkheid van grote distributiecentra kan problemen geven als de economische groei afneemt. Dankzij de toegenomen relevantie van binnenstedelijk bouwen en verdichting blijven de vooruitzichten voor transformatie en renovatie gunstig. Wel legt transformatie het in sommige gevallen financieel af tegen nieuwbouwprojecten. Door de gestegen bouwkosten en de complexiteit van transformaties valt de keuze eerder ten gunste van nieuwbouw uit.
Het lukt ontwikkelende bouwondernemers in de nieuwbouw makkelijker om een aantrekkelijk rendement te realiseren. Daarnaast treedt er de komende jaren een verschuiving op. Nog steeds zijn er veel kansen voor gebouwtransformaties, zoals bijvoorbeeld in leegstaand winkelvastgoed, maar gebiedstransformaties zijn in opkomst. Daarbij worden volledige bedrijventerreinen, verouderde industriële zones en kantorenparken opnieuw ingericht als woongebied, eventueel gecombineerd met nieuwe werklocaties en recreatie.