Brussel maant Airbnb tot beter gedrag

Brussel maant Airbnb tot beter gedrag

Airbnb moet zijn voorwaarden voor de verhuur van tijdelijke accommodaties in de EU in lijn brengen met Europese consumentenwetgeving. Dat heeft de Europese Commissie bepaald.

Vooral de manier waarop het verhuurplatform de prijzen van kamers en woningen door privéaanbieders presenteert voldoet niet aan de EU-regels. Ook moeten klanten beter beschermd worden tegen annuleringen door een eigenaar. De Europese Commissie geeft het Amerikaanse bedrijf tot eind augustus de tijd om de voorwaarden en de presentatie op de website aan te passen.

Zo moet een potentiële klant al bij de eerste klik tijdens zijn zoektocht op de website van Airbnb zien wat de totaalprijs is voor een aangeboden accommodatie, inclusief zaken als eindschoonmaak. Ook moet het beleid voor annuleringen en compensatie in duidelijke taal worden vermeld. De commissie wil bovendien dat Airbnb duidelijk maakt wanneer de accommodatie door een privépersoon wordt aangeboden en wanneer door een professioneel bedrijf.

In het laatste geval gelden andere regels voor de bescherming van de consument. Als Airbnb onvoldoende aanpassingen treft in de ogen van Brussel dan treft het in samenwerking met de nationale consumentenautoriteiten mogelijk maatregelen. Een stad als Amsterdam en hotelexploitanten willen Airbnb aan banden leggen. In 2017 werden hier 2,1 miljoen overnachtingen geboekt via het platform.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.

Dit waren de meest opvallende transacties van week 37

Dit waren de meest opvallende transacties van week 37

Week 37 leverde opnieuw een bovengemiddeld aantal vastgoedmarkttransacties op, waarbij Multi Corporation opviel met twee aankopen.

Grenzeloos investeren: het belang van internationale vastgoedtransacties

Grenzeloos investeren: het belang van internationale vastgoedtransacties

In het tijdperk van globalisering, digitalisering en internationalisering van betalingsstromen en financiële markten worden transacties buiten de eigen landsgrenzen steeds populairder bij beleggers. Nederland is hierin geen uitzondering. Maar wat zijn de huidige trends en belemmeringen bij internationale vastgoedtransacties? En welke Europese markten zijn daarvoor in het bijzonder lucratief? Dataroomleverancier Drooms heeft deze vragen behandeld in zijn studie 'Real Estate Transaction Barometer 2022', waarvoor het meer dan 500 transacties van 2020 tot 2022 heeft geëvalueerd en meer dan 170 vastgoedexperts door heel Europa heeft ondervraagd.

Huizenprijzen trekken zich weinig aan van corona

Huizenprijzen trekken zich weinig aan van corona

Opnieuw wordt bevestigd dat de markt voor koopwoningen vooralsnog weinig last heeft van de coronacrisis. In juli was er stijging van gemiddelde verkoopprijs en het aantal transacties, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. 

Grotere woning in trek door corona

Grotere woning in trek door corona

Makelaars aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben vorige maand een grotere vraag naar ruimere woningen waargenoemen. Voor het overige houdt de woningmarkt zich volgens de NVM nog altijd goed staande, het coronavirus ten spijt.