Wie lost winkelleegstand binnensteden op?

Wie lost winkelleegstand binnensteden op?
Kalverstraat 184 Amsterdam

Binnenstedelijke winkelleegstand oplossen kan een bijzonder ingewikkelde klus zijn. Vastgoedmarkt looft een prijs uit voor een project dat als voorbeeld kan dienen.

In veel binnensteden loopt de structurele winkelleegstand op. Transformatie naar functies als wonen, horeca of kantoor is een optie. Maar vaak is dat niet gemakkelijk omdat de belangen van vastgoedeigenaren, financiers, de gemeente en ondernemers uiteenlopen. Hoe los je die ingewikkelde puzzel op? Het belooft een van de grootste vastgoedopgaven van dit decennium te worden. De Transformatie Award gaat ieder jaar naar een project dat daarvoor als voorbeeld en inspiratie kan dienen.

Wanneer kan een project worden aangemeld?

  • Het project speelt zich af in een gebied met een aanzienlijke leegstand van winkels (of horeca). Of het gebied heeft de potentie naar die situatie af te glijden.
  • Risicodragende partijen hebben een transformatie in gang gezet naar een compact kernwinkelgebied en een multifunctionele invulling.
  • Er is commitment van de gemeente en draagvlak onder belanghebbenden in het gebied.
  • Achter het project zit een professionele organisatie.
  • Het plan bevordert leefbaarheid, levendigheid en sociale veiligheid.
  • Er is nadrukkelijk aandacht voor duurzaamheid en zo mogelijk ook voor circulariteit.
  • Plan is al gerealiseerd of in uitvoering.

Tot wanneer kun je meedoen?

Inzenden kan door dit formulier in te vullen (vóór 1 september 2021). En omschrijf het transformatieproject en het effect op de criteria op maximaal 1A4-tje of een film van maximaal 2:30 minuten.

Planning van de Vastgoedmarkt Transformatie Award

31 augustus 2021: deadline voor inzendingen
Eind september 2021: de redactie publiceert de transformatieprojecten die op de shortlist staan op de website van Vastgoedmarkt
Oktober 2021: de onafhankelijke jury kiest drie nominaties
Eind oktober 2021: bekendmaking nominaties op de website van Vastgoedmarkt
17 november 2021: bekendmaking winnaars tijdens het Nationaal Vastgoeddiner in Rotterdam.

Publicatie

Nominaties en winnaars worden gepubliceerd in de speciale uitgave van Vastgoedmarkt in november 2021. In deze uitgave is ook het juryrapport opgenomen. Met je inzending verleen je toestemming voor het rechtenvrij publiceren van teksten, tekeningen en beeldmateriaal.

Vragen?

Voor vragen kun je contact opnemen met de secretaris van de jury Peter Hanff (redacteur Vastgoedmarkt) via peterhanff@vakmedianet.nl of 06-53518059.

Jury

Nicole Maarsen, zelfstandige
Cees-Jan Pen, lector bij het lectoraat De Ondernemende Regio
Gerard Zandbergen, ceo van Locatus

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.