nieuws

‘PFAS-norm naar 0,8 micogram’

Projectontwikkeling

Naar verwachting maakt het Kabinet vandaag bekend dat de norm voor zogeheten PFAS-vervuiling in de grond van 0,1 microgram naar 0,8 microgram per kilo grond gaat.

‘PFAS-norm naar 0,8 micogram’
Voor de productie van de anti-aanbaklaag in koekenpannen worden PFAS gebruikt.

PFAS staat staat voor poly- en perfluoralkylstoffen, die onder meer gebruikt worden voor de productie van blusschuim en waterafstotend materiaal. (Bouw)bedrijven zijn in de problemen gekomen sinds ze aan strenge normen moeten voldoen wanneer ze grond verplaatsen die is vervuild met PFAS.

Landelijke achtergrondwaarde

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om op basis van recente metingen met spoed een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem op te stellen. Daarmee zou de grens van 0,1 microgram per kilogram grond, die nu op basis van de wet op sommige plekken geldt, verruimd worden tot deze landelijke achtergrondwaarde.

Bronlocaties PFAS

Volgens diverse mediakanalen is het Kabinet er inmiddels uit en maakt het vanmiddag bekend dat de grens naar 0,8 microgram per kilogram gaat. Daarmee lijken diverse bouwprojecten die nu stilliggen alsnog vlot te kunnen worden getrokken. Wel zijn er volgens ingenieursbureau nog diverse bronlocaties voor PFAS waar de risico’s groter zijn.

Drempelwaarde Stikstof

Naast PFAS is stikstof op dit moment een belangrijke hinderpaal voor de bouwsector. Ook in dit geval is het wachten nog op een nieuwe drempelwaarde die een antwoord moet geven op het regelgevend vacuüm dat ontstond toen de Raad van State afgelopen zomer een streep zet door het Programma Aanpak Stikstof. 

Reageer op dit artikel