nieuws

Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

Projectontwikkeling

Nieuw stikstofrekenmodel voor kleine projecten

Bepaalde projecten die door de stikstofuitspraak van de Raad van State stilliggen, kunnen binnenkort mogelijk toch weer doorgaan.

Het kabinet komt met een nieuwe rekenmethode die het verlenen van vergunningen voor kleine projecten weer mogelijk maakt.

Projecten waarvan met deze methode kan worden bewezen dat ze de natuur niet raken, komen in aanmerking voor een vergunning. Vanaf maandag 16 september kunnen initiatiefnemers gebruik maken van de rekentool, zegt landbouwminister Carola Schouten.

De Raad van State zette in mei een streep door het Nederlandse stikstofbeleid en dus ook door de rekenmethode die in het verleden werd gehanteerd. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) biedt niet genoeg bescherming aan zogenoemde Natura 2000-gebieden, oordeelde de RvS.

Flinke stappen

‘De uitspraak van de Raad van State laat zien dat er voor het herstel van onze natuur nog flinke stappen nodig zijn’, aldus Schouten. Makkelijke oplossingen zijn er niet voor de stikstofproblematiek, erkent de minister.

Vele duizenden projecten staan door de uitspraak op de tocht. Het kabinet ziet het nieuwe rekenmodel als stap om de eerste projecten weer te laten starten. Maar de nieuwe rekentool biedt slechts uitkomst aan een beperkt deel van de projecten.

Om te voorkomen dat veel bouwplannen door het vonnis lange tijd stil blijven liggen, laat Schouten onderzoek doen naar mogelijke oplossingen op de lange termijn door oud-minister Johan Remkes. Hij komt naar verwachting eind september met de resultaten van zijn onderzoek.

Reageer op dit artikel