nieuws

Transformatieplein: ‘Bouw nieuwe stad boven Buikslotermeerplein’

Projectontwikkeling

Transformatieplein: ‘Bouw nieuwe stad boven Buikslotermeerplein’
Buikslotermeer Winkelcentrum Amsterdam

Bovenop het winkelcentrum aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord kan een nieuwe stad worden gebouwd. Zo zegt Tim Vermeend van Urban Climate Architects.

Dat is volgens hem niet zo heel ingewikkeld. ‘Bij het huidige winkelcentrum zijn voldoende professionele partijen betrokken die graag de vrijheid krijgen woningen toe te voegen aan het gebied.’

Urban Climate Architects kent het gebied. Het bureau was eerder betrokken bij de nieuwe invulling van het oude pand van V&D. Volgens Vermeend functioneert het huidige winkelgebied heel behoorlijk en kunnen op de begane grond drastische ingrepen achterwege blijven. ‘Het gaat erom die 69 grote en kleine eigenaren mee te krijgen in een nieuw verhaal. Dat is het spel. Grote stedenbouwkundige ingrepen zijn echt niet nodig’, aldus Vermeend.

Woningbouw past bij de ambities van de gemeente Amsterdam. Het gebied rondom het plein moet uitgroeien tot een nieuw stedelijk centrum. Maar planvorming wil al vele jaren niet lukken. Direct na de eeuwwisseling ontwikkelde architect Sjoerd Soeters een masterplan. Vervolgens beet het toenmalige ING Real Estate de tanden stuk op de uitbreiding. Ook de jongste poging van de gemeente om er een regionaal winkelcentrum te realiseren heeft het niet gehaald. Niet alle eigenaren waren bereid een bijdrage te leveren. Reden voor de gemeente Amsterdam op zoek te gaan naar nieuwe inspiratie.

Beter slopen

Op de eerste dag van de Provada presenteerde bureau Architecten aan de Maas ook een visie op het toekomstige Buikslotermeerplein. Architect Lenne van Schie acht het verstandig ‘nieuwe ruimte’ te maken. Alle gebouwen in het gebied die niet per bewaard moeten blijven, kunnen volgens haar beter worden gesloopt. Daarbij ontstaat ruimte voor de aanleg van nieuwe pleinen. Nieuwbouw kan vervolgens bestaan uit levendige plinten met een gevarieerd aanbod aan winkels, horeca en andere (werk-)voorzieningen. Met daar bovenop woningbouw. ‘Realiseer voor de woningen een tweede maaiveld. En biedt de toekomstige bewoners een aantrekkelijke groene omgeving’, aldus Van Schie.

Reageer op dit artikel