nieuws

Transformatieplein: Vroomshop wil jongerenwoningen in oude school

Projectontwikkeling

Transformatieplein: Vroomshop wil jongerenwoningen in oude school
Voormalige basisschool De Sleutel, Vroomshoop

Onlangs zijn de leerlingen van De Sleutel verhuisd naar de nieuwe, brede school in Vroomshoop. De gemeente zint op mogelijkheden het schoolgebouw geschikt te maken voor jongerenwoningen, zonder het karakter aan te tasten.

In de zandbak achter het hoofdgebouw van De Sleutel komen de eerste boompjes al op. Ernaast liggen enkele kapotte dakpannen en stoeptegels. Het is duidelijk dat hier al een tijdje geen kinderen meer spelen. De school voor speciaal basisonderwijs in Vroomshoop is de afgelopen kerstvakantie verhuisd naar de brede school verderop in het dorp. De gemeente hoopt het karakteristieke pand te kunnen gebruiken voor jongerenwoningen.

Wie de Nassaustraat in Vroomshoop in loopt, ziet meteen welke bestemming het leegstaande gebouw aan de linkerkant gehad heeft. De stijl van het L-vormige gebouw, laag, langgerekt met een puntgeveltje boven de hoofdingang, rode bakstenen en grote vierkante raampartijen, werd in de jaren vijftig namelijk in tal van gemeenten voor scholen gebruikt. Eventueel laatste twijfels worden weggenomen door de resterende plaatjes op de ramen, plakletters, licht aangevreten vissen, en de zwarte profielen van Jip en Janneke. Binnen resteert niets dan kale linoleumvloeren. Aan de achterkant van het gebouw liggen de speelplaats en een apart gymzaaltje.

‘We zouden het gebouw graag gebruiken voor jongeren en starters’, zegt Dennis Roelofs, programma-adviseur Wonen en Maatschappelijk Vastgoed van de gemeente Twenterand. ‘Aan de buitenkant mag weinig tot niet gesleuteld worden, want we willen de karakteristieke uitstraling behouden of misschien zelfs versterken. Alleen de gymzaal behoeft niet behouden te blijven.’ Hij hoort graag ideeën om het gebouw opnieuw in te richten, maar heeft zelf ook wel wat ideeën. Zo zou de korte, rechte gang tussen voor- en achterdeur open kunnen blijven om het publiek toegang te geven tot wat nu toe nog schoolplein is. Zou dat plein zelf ook bebouwd moeten worden? Roelofs haalt zijn schouders op en zegt: ‘Hier lijken me bergingen wel op hun plaats, waar mensen eventueel aan hun auto of motor kunnen sleutelen. Of een gemeenschappelijke tuin.’

Het eerste wat een buurtbewoner van een jaar of 45 zegt als haar gevraagd wordt naar een mogelijke nieuwe bestemming van De Sleutel, is: ‘Betaalbare woningen voor jongeren uit Vroomshoop. Daar is echt behoefte aan. Mijn dochter, die wijkverpleegkundige is, heeft na lang zoeken een woning gevonden, maar moet daar 610 euro per maand voor betalen. Dat is eigenlijk te veel voor haar. Ik verwacht niet dat ze hierheen zal verhuizen als het zover komt, omdat ze nu al zoveel in die andere woning heeft gestoken, maar ik hoor dat anderen ook al lang op zoek zijn naar woonruimte.’

De buurtbewoner oppert nog even dat er wellicht ook woonruimte voor ouderen in het schoolgebouw gecreëerd zou kunnen worden, maar die suggestie wordt even later resoluut door Roelofs van de hand gewezen. ‘Hier moeten jongerenwoningen komen. Voor ouderen bouwen we appartementen verderop in het centrum, dichter bij allerlei voorzieningen.’

Tegenover de school staan twee blokjes met twee-onder-één-kapwoningen, met op de ene oprit een oude BMW en op de andere een half gesloopt vrachtwagentje, elders staan enkele vuilnisbakken pal voor het raam. Een van de woningen werd enkele jaren geleden gesloten omdat er drugs verhandeld werden. De panden, die eigendom zijn van woningcorporatie Mijande, zouden op de nominatie staan om gesloopt te worden. Het is nog niet duidelijk wat ervoor in de plaats moet komen.

Dit artikel staat in Vastgoedmarkt van mei 2019.

Foto's

Reageer op dit artikel