nieuws

Opdrachtgever schopt Züblin van bouwplaats Y-Towers

Projectontwikkeling

Hoofdaannemer Züblin moet de bouwplaats van de Y-towers in Amsterdam Overhoeks onmiddellijk verlaten.

Opdrachtgever schopt Züblin van bouwplaats Y-Towers
Maritim-Hotel-Overhoeks

Dat meldt Cobouw. Opdrachtgever Oviesa-Torena heeft het contract ontbonden na een conflict over maakbaarheid van het project en de meerkosten die de aannemer daarvoor in rekening wil brengen.

Züblin kreeg begin oktober een aangetekende brief van de advocaat van de Oostenrijkse ontwikkelaar die in Amsterdam twee torens neerzet voor een bedrag van ongeveer 100 miljoen euro. De aannemer op zijn beurt informeerde al zijn onderaannemers en toeleveranciers. ‘Zij hebben ons gesommeerd om onmiddellijk alle activiteiten te staken en personeel en materieel te verwijderen van de bouwplaats’, parafraseert de Züblin-directie in haar schrijven de brief van Oviesa Torena.

‘We zijn overvallen door deze rigoureuze stap’

Theo Broere van Züblin zegt dat de aannemer overvallen is door de stap. ‘We hadden al een tijd een verschil van inzicht over de maakbaarheid. Dat ging over ruwbouw maar ook over afwerking. Daar waren wat ons betreft substantiële extra kosten aan verbonden. Maar dat dat zou uitmonden in deze rigoureuze stap hadden we echt nooit verwacht. Het voelt heel onwerkelijk.’

Op de bouwplaats was het volgens Broere kort na het bericht een komen en gaan van bezorgde partijen die willen weten wat er precies aan de hand is. ‘We zullen de bouwplaats in elk geval netjes en vooral veilig achterlaten. Dat betekent onder meer dat we de bemaling van de bouwkuip aan laten staan. Anders zou de zaak blank komen te staan. Maar verder weten we ook niet zo goed waar we aan toe zijn en hoe dit afloopt.’

Reusachtig project komt nog net niet boven maaiveld

Het project Y-towers omvat een grote woontoren en een hotel- en congrestoren. Beide zijn honderd meter hoog en ze beslaan samen 104.000 m2 bruto oppervlak. De bouw ging ruim een jaar geleden van start met het maken van de bouwkuip door TBI-dochter Voorbij. Die firma drukte damwanden in de grond, produceerde funderingspalen van 60 meter lengte en plaatste stempels. De min-één-vloer van de parkeergarage ligt grotendeels op zijn plek, maar veel verder is de bouw nog niet gevorderd.

Opdrachtgever Oviesa Torena wilde dinsdag 9 oktober niet reageren op de kwestie. De woordvoerder wil zelfs niet bevestigen dat het contract met Züblin is opgezegd. Ook bij team V, constructeur Van Rossum, onderaannemers  en toeleveranciers wil niemand iets zeggen.

Reageer op dit artikel