Plan voor woontoren naast Philips-stadion Eindhoven

Plan voor woontoren naast Philips-stadion Eindhoven
Plan voor woontoren naast Philips-stadion-eindhoven

Projectontwikkelaar Toon de Koning van Stadionkwartier tekent aan plannen voor een 120 meter hoge woontoren naar het Philips-stadion in  Eindhoven, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De plannenmakers zouden het liefst zien dat de toren 120 meter gaat tellen, maar dat vindt de gemeente te gortig. De plannen beslaan de locatie van het huidige, gele Eurobuilding. Onderzocht wordt nu of dat gebouw deels kan worden afgebroken.

Tekeningen van het project doken vorige week op bij een presentatie aan nieuwe gemeenteraadsleden over de hele spoorzone. Daarop zijn de toren en diverse lagere blokken te zien. De Koning benadrukt dat het nog slechts om 'massastudies' gaat. Wat de hoogte precies wordt, hoe de blokken eruit gaan zien en welk type woningen erin komen is nog geen uitgemaakte zaak.

Woningbouw maakt meer kans

Naast het Eurobuilding, op de parkeergarage van Hartje Eindhoven, was een kantoorgebouw gepland. Al eerder werd duidelijk dat woningbouw daar echter meer kans maakt omdat daaraan meer behoefte is. De regels zijn inmiddels ook zodanig aangepast dat de veiligheidsrisico's en geluidsoverlast van het spoor opgevangen kunnen worden. Deze klus wordt gedaan onder leiding van Ferdinand Gremmen, directeur van SDK Vastgoed én Stadionkwartier.

Gremmen zegt in de krant dat er drie bouwblokken moeten komen van twaalf, tien en acht bouwlagen, aflopend naar de Lijsterbeslaan in Philipsdorp naar drie lagen. Meer wil hij nog niet kwijt vóór het overleg met diverse belangengroeperingen. Er is plaats voor zo'n 250 huur- en koopwoningen. Door onder meer dichte balkons te maken kan het geluid van de treinen geweerd worden, aldus de projectontwikkelaar.

Vergunning voor woningen

Verderop aan het spoor, bij de Philitelaan, is voor een volgende nieuwbouwblok (S1 en S2) met woningen al een vergunning afgegeven. De bouw daarvan kan beginnen in het laatste kwartaal van dit jaar, na de sanering van de grond onder het voormalige bouldercenter Monk. Voor de volgende toren (bouwveld T, richting Glaslaan) is De Koning alweer aan het ontwerpen. Binnenkort wordt daarvoor de vergunning aangevraagd.

De Koning vertelt ook dat het plan voor toren Nico van 110 meter op Strijp-S aan de Beukenlaan voorlopig in de ijskast is beland. Eerst moet onderzocht worden wat het effect van geluidsoverlast door het spoor en de Beukenlaan is en hoe dat valt op te lossen.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.