nieuws

Vriezenveen behoeft een compact winkelcentrum

Projectontwikkeling

Om allemaal iets te kunnen verdienen, moeten de winkeliers in het lintdorp Vriezenveen bij elkaar kruipen. Daarvoor moet het winkelcentrum worden aangepakt en een nieuwe bestemming worden gezocht voor het Manitobaplein.

Vriezenveen behoeft een compact winkelcentrum
Vriezenveen

‘Het probleem met lintdorpen als Vriezenveen is dat ze geen centrum hebben’, zegt Harry Holweg, projectleider gebiedsontwikkeling van de gemeente Twenterand. ‘Om winkels levensvatbaar te houden, heb je wel concentratie nodig. Als winkels over kilometers verspreid zitten, verdient iedereen te weinig.’

Vriezenveen is een schilderachtig dorp, maar dat ziet alleen degene die de bijna zeven kilometer lange wegen Oosteinde en Westeinde verkiest boven de veel snellere N36. Dan zie je ook dat er nog steeds veel winkels langs het Westeinde gevestigd zijn, maar dat de meeste detailhandel zich zo’n beetje concentreert op het gebied tussen de kerk aan het Tilanusplein en de rotonde. Dat het toch niet echt goed gaat, is wel zichtbaar. Verschillende winkels ogen gedateerd, hier en daar staat een pand leeg, en de parkeerplaatsen zijn rommelig.

Sinds 1994 wordt over de herinrichting van Vriezenveen nagedacht. Met de aanleg van de Koningsweg is een aanzetje gegeven tot de vorming van een centrum. In 2006 werden nieuwe plannen opgesteld, maar toen gooide de financiële crisis roet in het eten. Nu de economie aantrekt, maakt Vriezenveen zich nogmaals op voor een make-over. En volgens Holweg heeft het gebied absoluut potentie.

Aldi verhuist naar een braakliggend stuk grond

‘Er zitten hier onder meer twee supermarkten, een Action, Hema en Bristol’, zegt hij. Hij verwacht dat de verhuizing van de Aldi naar een braakliggend stuk grond in het winkelcentrum een eerste aanzet geeft. De winkelketen heeft met de toekomstige buren afspraken gemaakt over vernieuwing en uitbreiding van het parkeerterrein. Om andere winkeliers en vastgoedeigenaren een idee te geven wat er allemaal mogelijk is, heeft de gemeente onlangs enkele architecten en stedebouwkundigen uitgenodigd om hun visie te geven.

Manitobaplein, Vriezenveen

Manitobaplein, Vriezenveen

Als het aan Holweg ligt, nemen de deskundigen meteen het Manitobaplein mee, dat een klein stukje ten zuiden van het Westeinde ligt. Ooit waren daar het postkantoor, het politiebureau en filialen van ABN Amro en de Rabobank gevestigd. Van de levendigheid van weleer weinig meer over. Intussen staan allerlei gebouwen leeg. Het ruime plein, dat vol staat met prachtige bomen, doet dienst als parkeerterrein. Af en toe wordt er een evenement georganiseerd.

Projectontwikkelaar wil het postkantoor plat gooien

Maar het postkantoor is inmiddels gekocht door een projectontwikkelaar, die het wil platgooien om er appartementen en grondgebonden woningen te bouwen. Ook het politiebureau is in andere handen over gegaan. De nieuwe eigenaar gaat het ombouwen om er jongeren in te kunnen huisvesten. Het is een logisch ontwikkeling want het plein leent zich voor woningbouw. De ruimte nodigt ertoe uit.

De winkelsituatie in Vriezenveen is één van de gebieden die in 2018 door provincie Overijssel is ingebracht in het Transformatieplein tijdens Provada 2018. Op woensdag 6 juni 2018 presenteren architecten vanaf 13.45 uur op het Transformatieplein hun ideeën voor onder andere de winkelsituatie in Vriezenveen.
Reageer op dit artikel