Verduurzaming kantoren ook in Bouwbesluit

Verduurzaming kantoren ook in Bouwbesluit
Leeg kantoor

Nieuwe en bestaande kantoren moeten per 2023 verplicht energielabel C hebben. Minister Ollongren heeft dit in 2013 genomen besluit nu ook in het Bouwbesluit laten opnemen.

De minister heeft daartoe het Bouwbesluit gewijzigd, schrijft vakblad Cobouw. ‘Het is vanaf 1 januari 2023 verboden om een kantoorgebouw in gebruik te nemen of te gebruiken zonder een geldig energielabel als bedoeld in het Besluit energieprestatie gebouwen met een energie-index van 1,3 of beter’, zo luidt de aanpassing. De verplichting geldt niet voor kantoren tot 100 m2.

De verduurzaming van kantoren was najaar 2013 een van de maatregelen uit het brede Energieakkoord tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Het kabinet Rutte III streeft naar een CO2-reductie van 49 procent in 2030. Volgens kenners moet nog 80 procent van de kantoren worden aangepast.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.