Gemeente Den Haag
Marktmacht remt grootschalige woningbouw Scandinavië
Ondanks de grote vraag, stokt ook in de Noordse landen de woningbouw. Naast regelgeving en hoge kosten is gebrekkige concurrentie een belangrijke oorzaak hiervoor.
Ondanks de grote vraag, stokt ook in de Noordse landen de woningbouw. Naast regelgeving en hoge kosten is gebrekkige concurrentie een belangrijke oorzaak hiervoor.
De huurbevriezing voor sociale huurwoningen leidt tot veel ophef. Eerder werd een voorstel om alle huren te bevriezen van tafel geveegd. De huurbevriezing voor sociale huur ligt nog wel op tafel. Wat betekent dit nu voor de Nederlandse woningmarkt? In Vastgoed in vijf minuten wordt dit besproken met hoofdredacteur van Overwaar.de Ebru Umar.
Het kabinetsbesluit om de sociale huren te bevriezen heeft ernstige gevolgen voor de nieuwbouw van sociale woningen. Maar waarom lopen de schattingen van de schade zo sterk uiteen?
Als de huurbevriezing niet ook voor de particuliere sector gaat gelden gaan huurders bij een particulier gemiddeld 140 euro per maand meer betalen dan huurders bij een corporatie. Dit heeft de Woonbond berekend met cijfers van het CBS.
Het kabinet wil de huren voor sociale huurwoningen bevriezen. Is het wel of niet verstandig om huurverhoging aan te zeggen voor 1 mei voor particuliere verhuurders?
Gas geven op realisatie: die oproep doet bestuursvoorzitter Mohamed Baba van Haag Wonen in de aanloop naar PROVADA 2025. Baba is tevens bestuurslid van De Vernieuwde Stad, een kennisplatform van 26 grote woningcorporaties dat focust op voldoende woonruimte en veilige en leefbare wijken. Baba: 'De opgave is groot, de middelen beperkt. Corporaties, ontwikkelaars, beleggers en gemeenten hebben elkaar keihard nodig. We moeten bouwen, bouwen, bouwen.'
Mensen die een sociale huurwoning huren en zelf huizen verhuren kunnen woning worden uitgezet op grond van eigen gebruik. Dit zeggen huurrechtadvocaten in een gesprek met Vastgoedmarkt.
Statushouders kunnen geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Woonminister Mona Keijzer (BBB) zal dit wetsvoorstel binnenkort richting de Kamer sturen, melden ingewijden aan De Telegraaf.
Woningcorporaties hebben in 2023 minder dan 18.000 woningen gebouwd volgens ING. Dit is fors onder de jaarlijkse doelstelling van 33.000 woningen zoals vastgelegd in de Nationale Prestatieafspraken van 2020.
Woningcorporatie De Goede Woning uit Rijssen heeft wooncomplex De Molenpoort met 63 appartementen in Rijssen overgenomen van Heimstaden.