Alles over Beleggers institutioneel

2023 | Het jaar van Hugo

2023 | Het jaar van Hugo

Met de invoering van de Wet betaalbare huur is de triomftocht van de gewezen woonminister Hugo de Jonge ten einde. Anders is de barre tocht van zijn huurwet langs tal van kritische instanties, woedende woningbeleggers en forse rechtse blokken in zowel de Tweede als Eerste Kamer niet te duiden.

Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) in gesprek met Bas van Veggel, topman van Timeless Investments en medeoprichter van ontwikkelaar COD tijdens Het Nationaal Vastgoeddiner 2024. Foto's: Eyesmile Photography

De Woontop wordt de volgende voorstelling in het praatcircus

Woonminister Mona Keijzer wil volgende week tijdens de Woontop harde afspraken maken met marktpartijen over de bouw van 100.000 woningen per jaar. Als ze de markt een beetje begrijpt, dan weet ze dat het zo niet werkt, blogt woningmarktredacteur Sander van der Ploeg.

De huurvoorraad blijft op peil ondanks de uitpondgolf. Maar hoe lang nog?

De huurvoorraad blijft op peil ondanks de uitpondgolf. Maar hoe lang nog?

De uitpondgolf overspoelt de woningmarkt, maar de totale huurvoorraad houdt droge voeten. Deze opvallende conclusie van het Kadaster lijkt geruststellend, maar is het niet.

Foto: Herbert Wiggerman

IVBN-directeur Judith Norbart: 'Institutionele beleggers worden van alle kanten beperkt'

Vooral in fiscaal opzicht staan nog te veel seinen op rood voor de woningbeleggingsmarkt, waarschuwt IVBN-directeur Judith Norbart-ten Hoor. 'Zonder buitenlands kapitaal redden we het niet. Waarom prijzen we ons dan uit de markt?'

Beeld: BalkansCat/Shutterstock

Deze beleggers en winkels worden getroffen door surseance Blokker

Huishoudretailer Blokker heeft uitstel van betaling aangevraagd. De verhuurders en de vierhonderd winkels die het bedrijf kent, staan daarmee voor een onzekere toekomst.

Nieuwbouwappartementen van Vonovia in Hamburg. Foto: Martin Furtivo/Shutterstock

Duitse marktpartijen waarschuwen: 'Bouwkosten omlaag of huren omhoog'

De Duitse regering wil jaarlijks 400.000 huizen laten bouwen om het woningtekort in te lopen. Onder meer strenge bouwvoorschriften en gereguleerde huren staan dat voornemen volgens marktpartijen in de weg.

La Défense, Parijs. Beeld:   Dave Z / Shutterstock.

Die extra miljarden aan pensioengeld voor vastgoed kunnen zomaar aan Nederland voorbij gaan

Door de wijziging van het pensioenstelsel kunnen pensioenfondsen meer in vastgoed investeren. Of Nederland daarvan profiteert is vers twee.

Foto: csikiphoto/Shutterstock

Nederlandse regelgeving verbleekt bij de Duitse: 'Wij bouwen helemaal niks meer'

Ondanks een langzaam krimpende bevolking, kampt Duitsland met een snel oplopend woningtekort. Bureaucratie, regelgeving en toenemend nationaal chagrijn staan snelle oplossingen in de weg. 'De situatie is onhoudbaar.'

Beeld: TurkeyPictures / Shutterstock

Retail onaantrekkelijk? Welnee. 'We zien nu een fraai instapmoment ontstaan'

E-commerce, corona, leegstandsproblematiek: tal van bewegingen in de markt maken dat retailvastgoed de afgelopen tien jaar minder rendeert dan andere sectoren. Toch is er reden voor optimisme. Peter Koppers, manager van het retailfonds van Achmea Real Estate, werpt zijn licht op de zaak.

Beeld: Emiel Lops Photography / Shutterstock

Beperkt herstel beleggingen professionele beleggers na dreun in 2022

De totale beleggingen van professionele beleggers in 2023 zijn gestegen met 189 miljard euro. Dat is een beperkt herstel van de daling in 2022 door de oorlog in Oekraïne met 762 miljard euro.