nieuws

Rising Star: Robbert Ter Weijden

Loopbaan

Rising Star: Robbert Ter Weijden
Robbert ter Weijden

In deze rubriek stelt een jong talent in de vastgoedsector zich voor aan de hand van een aantal vragen. Onze Rising Star van deze week is Robbert Ter Weijden van Newomij èn Vastgoed van Wettum.

Ik ben: Hoofd Acquisitie bij Newomij en directeur bij Vastgoed van Wettum. Twee sterk aan elkaar gelieerde ondernemingen.

Leeftijd: 29

Opleiding: Management, Economie en Recht, Hogeschool van Amsterdam

Waarom vastgoed: vastgoed heeft mij altijd geïnteresseerd. Tijdens mijn afstudeerscriptie bij Newomij VvE Beheer ben ik voor het eerst echt in aanraking gekomen met onroerend goed. Na een uitstapje bij Spring Real Estate heb ik mij in een paar jaar tijd snel kunnen doorontwikkelen tot mijn huidige functie. Sinds mijn afstuderen heeft het ‘vastgoedvirus’ mij niet meer losgelaten.

Het mooiste vastgoedobject: Het Apollo House in Amsterdam. Het gebouw straalt een enorme grandeur uit met een soort onoverwinnelijkheid. Het statige object heeft niet voor niets de bijnaam ‘Oceaanstomer’. De ligging, solitair in Amsterdam Zuid, draagt in mijn beleving ook zeker bij aan deze uitstraling.

Het lelijkste vastgoedobject: Lelijk vastgoed bestaat wat mij betreft niet. Het gaat om de emotie die bij een gebouw hoort. Esthetisch gezien vinden veel mensen het gebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam aan de Boelelaan niet mooi, maar toch is het voor veel mensen een gebouw waar mooie herinneringen aan kleven. Dat maakt het gebouw in de beleving een stuk mooier.

Mijn hart ligt bij kantoren / winkels / bedrijfsruimten / woningportefeuilles: de combinatie. Gelukkig vind ik deze combinatie ook in onze portefeuille. De verscheidenheid aan objecten en vooral de diversiteit aan ondernemers of bewoners spreekt mij enorm aan. Waarbij ik mij nu vooral bezighoud met het verwerven van woningen in het middeldure huursegment.

Belangrijkste trend: in hoeverre zet de deeleconomie zich voort? Is dit een trend als een lange termijn ontwikkeling of staan we aan de vooravond van een omslagpunt. Gaan we met ze allen naast auto’s, fietsen en scooters ook bijvoorbeeld gereedschap, kleding, abonnementen delen of komt er een moment dat we terug willen naar eigendom en privacy.

Must-read: persoonlijk vond ik het boek: Blokker, hoe het imperium de familie ontglipt enorm interessant. Dit boek gaat over wat er mis ging binnen het bedrijf, vooral over het te laat signaleren van trends en misschien ook wel over beslissingen nemen en deze niet genoeg tijd gunnen om tot wasdom te komen.

Grootste kans voor vastgoedprofessionals: verdiep je niet alleen in het onroerend goed, maar ook in (terugkerende) patronen zoals bijvoorbeeld binnen financiële systemen, demografische ontwikkelingen, manier van leven etc.

Grootste bedreiging voor de vastgoedsector: inflexibiliteit, het doorslaan in regels en regulering waardoor we de sector vastzetten en we daardoor achter de marktvraag aanlopen.

Ik zou mij willen ontwikkelen in: ik wil me graag blijven verdiepen in nieuwe technologische ontwikkelingen. Heeft een nieuwbouwwoning over een paar jaar nog een traditioneel stopcontact of is alles een USB aansluiting? Daarnaast ben ik benieuwd naar de transitie omtrent gasloos bouwen. Waarom wordt er zoveel nadruk gelegd op zonnepanelen, warmtepompen etc. i.p.v. op waterstof. Ik vraag me dan wel eens af of wij nu niet een investering doen welke wij over 20 jaar weer opnieuw gaan doen maar dan richting waterstof.

Als ik vragen heb over mijn vakgebied raadpleeg ik: mijn collega’s. Wij zijn een bedrijf met verschillende disciplines. Zo beheren wij onze vastgoedportefeuille zelfstandig, zowel commercieel als technisch, zijn wij actief op het gebied van VvE Beheer, Verzekeringen en Financieringen. Dat maakt het voor mij gemakkelijk om bij ingewikkelde acquisitievraagstukken de juiste specialistische kennis erbij te betrekken. Het snelle schakelen heeft als effect dat acquisitie processen een hoge doorloopsnelheid hebben.

Favoriete apps: Funda, Spotify en Whatsapp.

Laatst bezochte evenement: Provada zakelijk gezien. Privé ben ik naar Amsterdam OpenAir geweest. Daarnaast ben ik graag te vinden bij wedstrijden van Ajax.

Het opvallendste bericht van de afgelopen maand: Puur vastgoed gerelateerd verbaas ik mij over alle berichtgeving over een ‘noodknop’ of verdere regulering van de vastgoedmarkt. Dat er meer woningen gebouwd moeten worden is duidelijk. In dat kader verwondert het mij dat het afschaffen van de verhuurdersheffing (eigenlijk een belasting op het bouwen van sociale. huurwoningen) en het aanpakken van het scheefwonen opvallend weinig aan bod komen in de politieke arena.

In mijn vrije tijd houd ik mij bezig met: Familie, vrienden en sport. Gelukkig kan ik dat laatste ook combineren met mijn werk sinds wij een fitnessruimte inclusief personal trainer in ons kantoor hebben.

De belangrijkste bron van vastgoednieuws: Een combinatie van de verschillende bronnen, Vastgoedmarkt is één van de dagelijkse bronnen. Daarnaast lees ik bijvoorbeeld ook graag Vastgoedjournaal, PropertyNL en het FD.

Reageer op dit artikel