blog

Nieuw leven

Loopbaan

Nieuw leven
Johannes van Bentum

Een vertrouwd gezicht in de vastgoedsector verdwijnt. Directievoorzitter Henk Jagersma van Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft afscheid genomen om voor zijn pensionering nog een nieuwe uitdaging te kunnen aangaan. Of die uitdaging binnen of buiten de vastgoedsector zal liggen, is nog niet bekend.

Als die buiten de sector ligt, dan ga ik hem zeker missen. Hij was één van de eerste topmannen in het vastgoed die ik sprak na mijn aantreden als hoofdredacteur. Ik was telkens onder de indruk van zijn scherpe analyses en het hoge tempo in zijn denken. En zijn betogen doorspekte hij altijd met humor.

Het verbaasde mij niet dat bij zijn afscheid minister Stef Blok hem toesprak. ‘Dit keer ben ik hier op uitnodiging, dus maakt u zich geen zorgen’, flauw-grapte Blok tegen de aanwezige vastgoedondernemers verwijzend naar zijn nieuwe functie als minister van Veiligheid en Justitie. Vervolgens zwaaide de minister Jagersma alle denkbare lof toe. Burgemeester Eberhard van der Laan eerde Jagersma in een videoboodschap, onder andere om zijn gedurfde voortrekkersrol in Project 1012, waar menig belegger nu watertandend naar kijkt.

Jagersma legt ook zijn functie van voorzitter van de IVBN neer. Hij gaf leiding aan de belangenvereniging van institutionele beleggers in een roerige tijd. Eerst de crisis, toen de vastgoedfraude, daarna het marktherstel en recent zijn veldtocht om middeldure huurwoningen. Jagersma wordt in deze rol opgevolgd door zijn buurman, directievoorzitter Dick van Hal van Bouwinvest. Die maakt een vliegende start, zoals u in deze mei-editie kunt lezen.

In de aanloop naar de Provada is de redactie van Vastgoedmarkt langs een aantal lastige kantorenlocaties getrokken. Op het Transformatieplein draait het dit jaar om gebieden, waar in eerdere edities individuele objecten centraal stonden. Met een groep vastgoedprofessionals zijn alle gebieden aan een nauwgezette inspectie onderworpen. Verslagen daarvan vindt u in deze Vastgoedmarkt.

Dit jaar zullen dagelijks architecten tijdens een serie zogeheten mini-conferenties hun ideeën pitchen om op deze doodse plekken nieuw leven te creëren. Zij gaan daarover in discussie met vastgoedeigenaren, gemeenten en andere stakeholders in deze gebieden. Onder de gebieden die de revu passeren bevinden zich onder ander Plaspoelpolder, het Rotterdamse Brainpark en het kantorenpark Schiphol-Rijk.

De grootste vastgoedbeurs van Nederland staat dit jaar opnieuw in het teken van innovatie en nieuwe trends in de sector. Een boeiend voorbeeld daarvan is ParkBee, een parkeer-startup die parkeergarages van kantoren toegankelijk maakt voor gebruikers van de Parkmobile-parkeerapp. Vastgoedeigenaren kunnen met hun leegstaande parkeerplaatsen – ook die bij verhuurde kantoorgebouwen – tot wel een kwart miljoen euro extra rendement boeken. Commercieel directeur Wouter de Bruijne legt in deze editie uit hoe.

Wilt u dit jaar niets missen van Provada, zorg dan dat u op tijd bent. Ik wacht u elke dag vanaf 9.30 uur op in de hal bij de rolluiken met een verse kop koffie en een croissantje. Tot de beurs open gaat neem ik met prominente gasten uit de vastgoedsector de actualiteiten van de dag door in het Vastgoedmarkt Ontbijtnieuws. U bent bij deze van harte uitgenodigd.
 

Reageer op dit artikel