Rotterdamse haven ziet volumes flink kelderen

Rotterdamse haven ziet volumes flink kelderen

De haven van Rotterdam wordt hard getroffen door de effecten van de coronacrisis. Door ernstige verstoringen in productieprocessen en mondiale, logistieke ketens en strengere grenscontroles is de overslag het eerste kwartaal fors gedaald.

In het eerste kwartaal van dit jaar was volgens het Havenbedrijf al sprake van een daling van de overslagvolumes met bijna 10 procent.

Daling overslag

De overslag daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar naar 112,4 miljoen ton. Het Havenbedrijf benadrukt dat in het eerste kwartaal van 2019 recordvolumes werden behaald met de overslag van containers, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en biobrandstoffen. In de tweede helft van vorig jaar voelde de Rotterdamse haven al de groeivertraging van de wereldhandel.

Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam waarschuwt voor de verdere impact van de crisis. 'We staan gesteld voor ongekende verstoringen. De impact van vraaguitval door de coronacrisis zal vanaf april echt duidelijk worden.​ Een afname van het overslagvolume tussen 10 en 20 procent op jaarbasis lijkt zeer waarschijnlijk', zegt hij.

Grote impact

De verwachting is dat de impact van de pandemie de komende maanden groot zal zijn in de goederenopslag en het logistieke proces. De vooruitzichten zijn volgens Castelein afhankelijk van hoelang de overheidsmaatregelen blijven gelden en de snelheid waarmee de productie en wereldhandel zich herstellen.

Effecten van de coronacrisis waren eind maart beperkt merkbaar door minder aanvoer vanuit China na de gedeeltelijke lockdown daar in februari. Zeeschepen doen vier tot vijf weken over de reis waardoor het effect in Rotterdam pas later merkbaar is. Het volume containers vanuit Azië was 2,8 procent lager dan in het eerste kwartaal 2019.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.