Kredietverzekeraars knijpen levensader winkeliers af

Kredietverzekeraars knijpen levensader winkeliers af

Ondernemers in de detailhandel zien hun kaspositie razendsnel verslechteren.

Dat meldt het Financieele Dagblad na een rondgang. De drie grootste kredietverzekeraars van Nederland beëindigen of verlagen massaal hun kredietlimieten vanwege de corona-uitbraak en wijzen bijna alle nieuwe aanvragen af. Zonder deze garanties verliezen ondernemers de steun van banken en andere financiële partners en stokt de toelevering.

Ingetrokken kredietlimieten

Vele tientallen winstgevende ketens waaronder Brantano, Nelson, Omoda, Van Tilburg Mode en Ziengs kwamen de afgelopen dagen klem te zitten, doordat Atradius, Euler Hermes en Coface hun kredietlimieten introkken of verlaagden, zo blijkt uit correspondentie in handen van het FD. De kredietverzekeraars verwijzen daarbij naar Covid-19.

'Een sector die honderdduizenden mensen werk biedt en toch al zwaar onder druk staat, wordt op deze manier omvergetrokken. Dit mag niet gebeuren', reageert voorzitter Jan Meerman van winkelierskoepel Inretail.

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.