Hoteliers verwachten relatief snel herstel lokale markt

Hoteliers verwachten relatief snel herstel lokale markt

Hoteliers in Nederland en België verwachten dat de coronacrisis een langdurige impact zal hebben, maar uiteindelijk wel zal herstellen.

De binnenlandse markt zal relatief snel herstellen en misschien zelfs sterker uit de strijd komen, maar de internationale markt ziet een langzaam herstel tegemoet. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Horwath HTL.

Langzaam herstel

Een groot deel van de gesloten hotels opent inmiddels voorzichtig weer de deuren, maar de omzet in het eerste halfjaar is volgens de hoteliers minstens gehalveerd. Ook voor de tweede helft van het jaar worden veel lagere bezettingsgraden en omzetten verwacht. Het grootste deel (52 procent) verwacht een daling van de bezettingsgraad tussen 25 procent en 50 procent. De hoteliers verwachten dat de impact van de coronacrisis langer zal duren dan de huidige lockdown-maatregelen. Meer dan 70 procent van de hoteliers verwacht dat de impact langer dan 6 maanden zal duren. Na afloop van de coronacrisis wordt rekening gehouden met een langzaam herstel.

Hotels gaan langzaamaan weer open

Van de 200 ondervraagde hotels is medio april bijna 60 procent nog geheel gesloten, en heeft nog eens 22 procent een deel van de kamerverdiepingen gesloten. Daarbij heeft slechts 16 procent ook het hotelrestaurant en/of overige faciliteiten nog geopend. Een aantal hotels is inmiddels weer geopend, velen verwachten in de komende maand weer in business te gaan.

Bars en restaurants zijn in België sinds 12 maart en in Nederland sinds 15 maart gesloten op last van de overheid, maar hotels mogen nog open blijven. In Nederland mogen hotelgasten onder voorwaarden ook nog gebruik maken van het hotelrestaurant. De maatregelen duren in ieder geval tot 19 mei in Nederland en tot 8 juni in België.

Grootste zorgen om personeelslasten

Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat ruim 80 procent van de hoteliers zich grote zorgen maakt over de personeelslasten. Daarnaast is 30 procent tot 40 procent bezorgd over energiekosten, belastingen, rente en afbetalingen en/of de huurlasten. De meeste hoteliers hopen dan ook op aanvullende steun vanuit de overheid, onder meer door BTW en toeristenbelasting te verlagen of op te schorten en door financiële ondersteuning voor hotelpersoneel en voor de hotelmarkt als geheel.

Om kosten te besparen heeft 68 procent van de deelnemende hotels het aantal tijdelijke personeelsleden teruggebracht. Daarnaast heeft 37 procent van de ondervraagden het aantal vaste personeelsleden teruggebracht. Meer dan 42 procent van de deelnemende hotels heeft een huurkorting aangevraagd bij de hoteleigenaar.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.