Wie voor een dubbeltje woont, wordt geen kwartje

Wie voor een dubbeltje woont, wordt geen kwartje

Wie woont in van oudsher zwakke economische regio's in de provincies Groningen en Limburg heeft de afgelopen jaren veel minder kunnen profiteren van het herstel op de woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van informatiebedrijf Matrixian Group.

Slapend 'rijk' werden vooral de huiseigenaren in Noord-Holland nadat het herstel op de woningmarkt enkel jaren geleden stevig de vaart erin kreeg. Tussen 2008 en 2013 zijn in heel Nederland de huizenprijzen flink gedaald, vanaf 2013 zijn de huizenprijzen weer in ontwikkeling. De waardestijging of daling van huizen verschilt ontzettend per regio. De Zaanstreek zit meer dan 40 procent boven het niveau van voor de crisis. Ook de IJmond (+25 procent), Groot-Amsterdam (+22 procent) en de agglomeratie Haarlem (+18 procent) zijn al dik boven Jan. De enige niet Noord-Hollandse regio die zich tussen weet te nestelen is de Zuid-Hollandse agglomeratie Leiden en Bollenstreek (+22 procent).

Beneden het niveau

Voor de meeste niet-stedelijke gebieden in Nederland geldt echter nog steeds dat de huizenprijzen beneden het niveau zijn van vóór de crisis en de woningwaarde nog niet hersteld is. In het bijzonder geldt dit vooral voor de regio's Oost-Groningen (-7 procent), Midden-Limburg (-5.5 procent), Midden-Noord-Brabant (-5 procent), Zuidwest-Drenthe (-5 procent) en de Veluwe (-5 procent).

Regio Haarlem koning

Gekeken naar de waardestijging over de afgelopen 23 jaar en de invloed die dit heeft op de vermogensopbouw van huishoudens hebben inwoners van de agglomeratie Haarlem het beste geboerd. De waarde van hun woning is nu 320 procent van wat deze in 1996 was. In de top 5 verder alleen maar Noord-Hollandse regio's met Zaanstreek (+282 procent), Groot-Amsterdam (+270 procent), Gooi en Vechtstreek (+248,5 procent) en Alkmaar en omgeving (+239,5 procent).

Zwakke regio's

Voor inwoners van regio's in Limburg en Groningen lijkt vooral het aloude adagium op te gaan dat wie voor een dubbeltje geboren is nooit een kwartje zal worden. Als gekeken wordt naar de waardeontwikkeling van de koopwoningen dan. Een huis in Delfzijl en omgeving is nu 131 procent waard ten opzichte van 1996. Daar achter volgen Noord-Limburg (+132 procent), Midden-Limburg (+133,5 procent), Zuid-Limburg (+136 procent) en Oost-Groningen (+141 procent). In alle gevallen nog steeds een plus erkent Matrixian maar 'een plus van 131 procent op de woningwaarde lijkt een mooi percentage, maar gelet op de termijn van 23 jaar en de daarbij horende inflatie is deze waardestijging relatief.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.