nieuws

Wonen zonder zorgen

Financieel

Wonen zonder zorgen, dat willen we allemaal wel! Daarbij horen dan ook één of meerdere woonverzekering(en).

Wonen zonder zorgen

Check jij regelmatig hoe je verzekerd bent? Misschien ben je wel dubbel verzekerd, of minstens zo erg: onderverzekerd. Lees hier welke woonverzekeringen er zijn en hoe deze je kunnen helpen bij een stukje zekerheid.

Je hebt met je gezin een paar weken genoten van een zonovergoten vakantie en keert fris en fruitig weer terug naar huis. Thuisgekomen wacht een onaangename verrassing: inbrekers hebben je huis ondersteboven gehaald. Je laptop, dat mooie schilderij, de spelcomputer van je zoon, wat contant geld en geërfde sieraden zijn verdwenen! Op zichzelf is dit al het schrikbeeld van elke vakantieganger. Het horrorscenario is echter compleet als blijkt dat je onderverzekerd bent. Je krijgt de schade dan maar deels vergoed. Toch kun je deze situatie voorkomen.

De verschillende soorten woonverzekeringen

Een eigenaar van een woning doet er verstandig aan om zijn eigendom te verzekeren. Maar het afsluiten van een voor jou passende verzekering is geen eenvoudige zaak. Waar moet je allemaal op letten? Vergeet de kleine lettertjes niet! En waar hebben we het eigenlijk over: een inboedelverzekering of een opstalverzekering, of beide? Moet ik ook nog een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Hoe voorkom ik dat ik niet onderverzekerd ben? Het is dus van belang om je eerst goed te verdiepen in de materie.

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je schade aan alle verplaatsbare spullen in je huis. Denk hierbij aan het meubilair, de tv, een spelcomputer en dergelijke. Deze schade kan behalve door inbraak, worden veroorzaakt door storm, brand, blikseminslag, een ongevallen boom, sneeuw of hagel.

Bij het afsluiten moet je goed letten of ook dure apparatuur en sieraden onder de dekking vallen. Vaak kun je kiezen uit diverse pakketten, met of zonder eigen risico.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzeker je schade aan je woning en alles wat eraan vastzit, zoals een regenpijp of dak. Ook de bijgebouwen zoals een schuur of garage vallen onder deze verzekering. Net als bij schade aan de inboedel kunnen ook bij schade aan de opstal brand en slecht weer de boosdoeners zijn. Denk aan zwartgeblakerde muren na een brand, of dakschade na een extreme hagelbui. In het ergste geval brandt de hele boel af. Omdat voor veel mensen hun huis het kostbaarste bezit is, is het evident dat deze verzekering van groot belang is.

Ook hier is de keuze reuze: een uitgebreide of complete opstalverzekering. Heb je zonnepanelen op het dak, informeer dan of die ook voldoende zijn gedekt. En zorg ervoor dat je recht hebt op een vergoeding op basis van de herbouwwaarde.

Aansprakelijkheidsverzekering

In eerste instantie is een aansprakelijkheidsverzekering niet iets waar je direct aan denkt als je je woning wilt verzekeren. Toch is dit een welkome aanvulling op het pakket. Deze verzekering vergoedt de schade die jij of iemand anders uit je gezin veroorzaakt aan andermans spullen. Dat kan in of aan het woonhuis van die ander zijn. Daarom is deze verzekering een logische aanvulling op het pakket.  Twee voorbeelden: (1) je kind is in de tuin van de buren aan het voetballen terwijl jij in hun woonkamer bijpraat met je buren. Een schot van je kind mist doel en knalt dwars door de ruit. (2): je helpt je beste vriend met het sauzen van een kinderkamer en je stoot met je kwast per ongeluk een antieke klok van de kast. In beide gevallen kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering gaat trouwens verder dan een woonhuis alleen. Stel je rijdt met je fiets iemand aan en hij of zij raakt gewond, ook dan zal de aansprakelijkheidsverzekering de schade vergoeden. Let op dat het hele gezin is meeverzekerd. Dit is niet bij iedere verzekeraar altijd het geval. Een ander aandachtspunt is tot welk bedrag je bent verzekerd.

Wanneer is er sprake van onderverzekering?

Is de werkelijke waarde van je inboedel of opstal hoger dan het bedrag waarvoor je bent verzekerd, dan is er sprake van onderverzekering. Concreet voorbeeld: de waarde van je totale inboedel is 60.000 euro, terwijl je een verzekering hebt afgesloten voor 40.000 euro. Na bijvoorbeeld een inbraak krijg je het schadebedrag dan voor een kleiner deel uitgekeerd.

Garantie tegen onderverzekering

Op het moment dat je een verzekering afsluit, dan let je meestal goed op de bedragen. Maar na verloop van jaren kan de situatie veranderen. Er zijn meer (kostbare) spullen aangeschaft zoals een nieuwe televisie en ook het aantal computers in huis is in de loop der tijd gestegen. Voordat je het in de gaten hebt, ben je onderverzekerd, terwijl je dacht dat je de zaakjes goed op orde had. Een garantie bij onderverzekering is hiervoor de oplossing. Niet iedere verzekeraar biedt dit aan.

Woonverzekering compleet

In het woud aan verzekeringen kun je zomaar de weg kwijtraken. Een paar tips: vergelijk de premies, let goed op de voorwaarden en zorg ervoor dat je niet bent onderverzekerd, niet alleen bij het afsluiten van de verzekering, maar ook in de toekomst. Zorg dus dat je je verzekeringen regelmatig tegen het licht houdt!

Je kunt ervoor kiezen om het hele pakket bij één verzekeraar onder te brengen, dat geeft vaak ‘rust in de tent’. Assurantiebedrijven bieden dit veelal aan, zo ook Allsecur. De woonverzekering omvat inboedel, opstal en aansprakelijkheid. De inboedel- en opstalverzekering bieden de opties: Uitgebreid of Compleet. Beiden met een eigen risico van 0 euro.

Bij schade betaal je in principe niets. Bij de opstalverzekering zijn ook de zonnepanelen en het glas mee verzekerd en je hebt recht op een vergoeding op basis van de herbouwwaarde.

Bij de aansprakelijkheidsverzekering is het hele gezin verzekerd, is het eigen risico – ook nu weer – 0 euro en je kunt je verzekeren tot een bedrag van maar liefst 2.500.000 euro.

Tot slot en heel belangrijk: van onderverzekering geen last. Simpelweg omdat Allsecur garantie tegen onderverzekering geeft. Natuurlijk zijn er, zoals bij elke verzekering, een aantal voorwaarden. Lees deze dus eerst goed door. Een voorbereid mens telt voor twee!

Lees hier meer informatie met betrekking tot je huis verzekeren.

Reageer op dit artikel