nieuws

Problemen zeesluis IJmuiden drukken winst BAM

Financieel

De problemen met de zeesluis in IJmuiden drukten zoals verwacht zwaar op de jaarcijfers van bouwer BAM. Onder de streep resteerde nog wel een winst van 12,5 miljoen euro. Maar deze lag aanzienlijk lager dan de bijna 47 miljoen euro die een jaar eerder overbleef.

Problemen zeesluis IJmuiden drukken winst BAM

Topman Rob van Wingerden betreurde andermaal het projectverlies op de sluis. Dit leverde een tegenvaller op van bijna 70 miljoen euro.  ‘Afgezien daarvan presteerde het merendeel van onze activiteiten in lijn met onze verwachtingen’, zo zei hij. Het resultaat voor belastingen over heel 2017 kwam uiteindelijk uit op 63,3 miljoen euro. Dit was een jaar eerder nog 102,7 miljoen euro.

BAM maakte eind vorig jaar al melding van de miljoenenstrop bij het zeesluisproject. Het aandeel van de bouwer ging na dit bericht in de uitverkoop. De bouwer stelde zijn aandeelhouders woensdag, ondanks de winstval, een hoger dividend in het vooruitzicht om de ‘solide financiële positie’ te onderstrepen.

De huizenverkopen in Nederland stegen met  7 procent naar 2.316. Dat hadden er volgens BAM meer kunnen zijn als ruimtelijke ordeningsprocedures en de bestemmingsplannen bij gemeenten niet dwars hadden gelegen.

Het positieve bedrijfsresultaat van 68 miljoen euro kwam vooral dank zij projecten in Verenigd Koninkrijk en Ierland tot stand. In Nederland kwam de teller op -25,6 miljoen euro uit.  De divisie bouw en vastgoed behaalde een positief resultaat van 73 miljoen euro.

De dalende omzet van BAM wordt voor een groot deel (38 procent) veroorzaakt door de verzwakte Engelse pond.

Van Wingerden kondigt aan dat BAM de uitvoering van de strategie ‘Building the present, creating the future‘ gaat versnellen. Die strategie houdt onder andere in dat BAM winstgevender moet worden. De laatste drie jaar was BAM winstgevend, maar het houdt niet over. Vanaf 2012 is per saldo 176 miljoen euro verlies geleden.

Het bedrijf uit Bunnik heeft volgens Cobouw tussen 2010 en 2016 een kwart (6.600 medewerkers) van het personeel van de loonlijst gehaald. Na een verlies van ruim 100 miljoen euro in 2014 werd het strategische programma Back in shape gelanceerd. Het bouwconcern moest slanker en winstgevender worden. Het aantal werkmaatschappijen werd teruggebracht van 25 naar 10; in Nederland van 12 naar 2. De verschillende bedrijven zouden elkaar in de nieuwe opzet veel gemakkelijker vinden en dus beter van elkaars kennis en kunde gebruik kunnen maken, was de gedachte.

BAM was woensdagochtend de grootste daler in de MidKap met een verlies van ruim 6 procent.

Reageer op dit artikel