nieuws

‘Beleggers rennen weg uit landen met een vlekje’

Financieel

‘Beleggers rennen weg uit landen met een vlekje’
Sony Center Berlijn

Als de volgende crisis zich aandient, is de eurozone het kwetsbaarst. ‘Italië wacht een crisis in Griekse stijl, want de eurozone heeft alle problemen vooruitgeschoven.’

Dat zei Michael Power, hoofdstrateeg van Investec Asset Manegement, op 31 januari tijdens de ULI-conferentie in Berlijn. Lisette van Doorn, ceo ULI Europe, stelde dat het tijd was de ULI-conferentie in de Duitse hoofdstad te houden. ‘Berlijn, de afgelopen vier jaar de meest dynamische Europese stad, is weer op weg naar een mondiale stad.’ Volgens haar is 2018 het jaar waarin Europa alle bedreigingen uit 2017 van zich heeft afgeschud.

De financiële analisten bleken een andere mening toegedaan. Voordat Maxime Alimi, head of Investment Strategy AXA IM, zijn financieel-economische outlook uiteenzette, mochten de 500 aanwezige ULI-leden per app hun mening over de huidige vastgoedcyclus geven. Van hen denkt 20 procent dat de piek voorlopig niet is bereikt, 45 procent denkt dat de piek nabij is, 30 procent vermoedt dat we nu op de piek zijn en 5 procent denkt dat de top al voorbij is. De AXA-investeringsstrateeg zette zelf in op een piek die op zijn vroegst eind 2018 wordt bereikt.

‘Wereldwijd bevinden we ons in een conjuncturele opleving. Bedrijven in met name Europa hebben jarenlang niet of nauwelijks geïnvesteerd, terwijl de VS onder Trump de economie nu fiscaal gaan stimuleren. Economische cycli sterven niet aan ouderdom maar aan een schok. De komende twaalf tot achttien maanden zie ik geen schok die in de VS een recessie kan veroorzaken. Drie jaar lang was er angst in de markt voor een oplopende inflatie. Nu die in de VS boven de 2 procent is, blijken de markten er geen probleem mee te hebben. Hoewel Amerikaanse aandelen nu hoger zijn geprijsd dan in 1929, is een zachte landing in geval van een schok waarschijnlijker. De hoge aandelenkoersen worden namelijk gestut door dito hoge bedrijfswinsten. En mocht het toch misgaan, grijpen de centrale banken in.’

Zelfgenoegzaamheid

Toch beschouwt Alimi als grootste risico van 2018 de mondiale afbouw van de centralebankenbalans. ‘Na tien jaar kwantitatieve verruiming wordt de obligatiebalans verkleind. De Fed bouwt zijn balans al af, de ECB en de Bank of Japan kondigen dit jaar waarschijnlijk hun exit aan. We bevinden ons op volstrekt onbekend terrein. Wat we wel weten is dat een decennium van ultralage rentes overal onevenwichtigheden heeft veroorzaakt. Het aanhouden van geld is vaak zelfs duurder dan het aantrekken van schulden. Als de schuldkosten omhoog gaan, rent iedereen naar de uitgang. Honderden miljarden zijn geïnvesteerd in hoogrenderende risicovolle vermogenstitels.’ Een na grootste risico is volgens hem de mondiale afhankelijkheid van China. ‘China is vanaf 2007 goed voor 35 procent van de mondiale economische groei. We zijn veel te afhankelijk van wat in feite een opkomend land met tal van onevenwichtigheden is.’ Als derde gevaar noemt hij ‘piek-zelfgenoegzaamheid’. ‘We moeten voorkomen dat de mondiale economische groei leidt tot markteuforie en we risico’s negeren. Juist dan kunnen de markten hard vallen.’

Technologie maakt de wereldeconomie volgens Alimi niet per definitie sterker en stabieler. ‘Integendeel. Als 3D-printing echt doorbreekt, kan dat de wereldhandel drastisch verlagen. Als we op elke straathoek schoenen of welk product ook kunnen printen, vallen opkomende landen in een crisis. Dat technologie de arbeidsproductiviteit verhoogt, is nog niet bewezen. Tot nu toe is die groei nergens te zien of in elk geval nog niet meetbaar. Door artificiële intelligentie en algoritmes worden producten straks mogelijk persoonlijk geprijsd en bestaat er alleen persoonlijke inflatie. In dat geval verliest inflatie zijn betekenis en kunnen centrale banken geen sturend beleid meer voeren.’

Beste belegging

Michael Power, strateeg van Investec AM, stelt dat de vastgoedmarkt vlakbij de piek is. ‘In het VK is die al bereikt en in de VS zijn we dichtbij. Op de lange termijn zit je met vastgoed echter altijd goed. Onroerend goed is historisch gezien de allerbeste investering. De gemiddelde economische groei in de VS tussen 1860 en 2015 bedroeg 3 procent, terwijl vastgoed in die periode een jaarlijkse prijsgroei van 7 procent liet zien. Bovendien wordt vastgoed steeds meer als een institutionele asset gezien. Voorheen bedroeg vastgoed hooguit 3 à 4 procent van de totale beleggingsmix, nu is het een volwaardig onderdeel van de portefeuille.’

Maar met het huidige prijsniveau raadt Power beleggers nu eerder aan in Aziatisch vastgoed te stappen. ‘Met stijgende financieringskosten in het vooruitzicht zou ik oppassen met westers vastgoed. In het westen wordt de groei in Azië, goed voor meer dan de helft van de mondiale groei, nog steeds onderkend. De nominale groei van China in dollars was vorig jaar 14 procent. Ik zou mijn geld stoppen in vastgoed in Aziatische wereldsteden. China vormt geen risico. De regering heeft de wilde kredietgroei en de vastgoedhausse aangepakt. President Xi wil kwalitatieve groei zonder hoge schulden en die niet ten koste gaat van het milieu en de gezondheid.’

Italiaanse obligaties

Niet China of de VS maar de eurozone is het grootste risico voor de mondiale economie, betoogt de Investec-strateeg. ‘In onze cyclische economie komt er gegarandeerd weer een crisis. In zo’n situatie vluchten alle beleggers uit landen met een vlekje naar veilige havens. De komende drie jaar zie ik Italië en het VK als de grootste risicolanden. De Italiaanse schuld is onhoudbaar, in het VK gaat de Brexit hoe dan ook pijn doen. De eurocrisis is helemaal niet opgelost: banken zitten vol met slechte leningen, de jeugdwerkloosheid blijft torenhoog en het populisme is helemaal niet verdwenen. De hele eurozone heeft geen fiscale speelruimte als de volgende crisis toeslaat. Als de neerwaartse cyclus de eurozone overspoelt, is de kans groot dat Macron in Frankrijk, de Grote Coalitie in Duitsland en andere middencoalities mislukken. Nu al voelt een groot deel van de bevolking zich economisch uitgesloten. Met een nieuwe crisis brengen kiezers de extreme partijen aan de macht.’

Wat zou volgens Power de volgende crisis doen ontbranden? ‘Dat is niet de stijgende obligatierente, want die wordt al verwacht. Kanarie in de kolenmijn kan een snel oplopende rente zijn van risicovolle bedrijfsobligaties. De Catalaanse crisis is een non-event. De uitslag van de Italiaanse verkiezingen in maart vormt een klein risico. Grootste gevaar is een Italiaanse regering die niet hervormt. Nu het in de eurozone goed gaat, kan het. Gaat het neerwaarts, dan krijgen we in Italië een crisis in Griekse stijl. Italiaanse banken die de meerderheid van alle Italiaanse staatsobligaties in handen hebben vallen dan met Italië om. Een crisis dient zich ook vaak aan op onverwachte plekken.’

Foto's

Reageer op dit artikel