nieuws

Mager vastgoedjaar voor PfZW

Financieel

Mager vastgoedjaar voor PfZW

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW) heeft vorig jaar een rendement van 0,3 procent geboekt op zijn 23,3 miljard euro omvattende vastgoedportefeuille. Het vastgoedrendement van het ABP, ’s lands grootste pensioenfonds, kwam uit op 3,4 procent ofwel 1,3 miljard euro.

Zonder het goede vierde kwartaal (+2,5 procent) was het vastgoedrendement van PfZW over 2017 negatief uitgepakt. De vastgoedportefeuille is goed voor 11,8 procent van de totale beleggingsportefeuille van 197,18 miljard euro. Het gemiddelde rendement op de gehele portefeuille kwam uit op 5,1 procent, meldt PfZW.

De investeringen in infrastructuur (7,44 miljard euro) brachten met een jaarrendement van 8,8 procent wel goed geld in het laatje. In het vierde kwartaal draaide PfZW  een rendement van 5,0 procent op deze beleggingen. De hypotheekbeleggingen ter waarde van 1,464 miljard euro leverden in 2017 een rendement op van 2,5 procent.

De beleidsdekkingsgraad – de gemiddelde actuele dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden – van het pensioenfonds steeg in 2017 van 90,1 procent naar 98,6 procent. De actuele dekkingsgraad klom afgelopen jaar van 95,3 procent  naar 101,1 procent. Daarmee is PFZW nog steeds in onderdekking. Ondanks de lage rente verbeterde de financiële positie van PFZW het afgelopen jaar wel duidelijk.

Van de reusachtige beleggingsportefeuille van ABP is 9,8 procent belegd in vastgoed. Het jaarrendement kwam uit op 3,4 procent ofwel 1,3 miljard euro. In het vierde kwartaal van 2017 rendeerde de vastgoedportefeuille eveneens 3,4 procent.

De financiële situatie van het fonds verbeterde in 2017, de dekkingsgraden stegen. Het bereikte niveau is echter niet voldoende om pensioenen van deelnemers te verhogen. De dekkingsgraden stegen vooral door een rendement van 7,6 procent op beleggingen. Over 2017 werd 27 miljard euro toegevoegd aan het vermogen, dat einde jaar 409 miljard euro bedroeg.

Reageer op dit artikel