nieuws

Nieuwe wereldindex voor duurzaam vastgoed

Financieel

Nieuwe wereldindex voor duurzaam vastgoed

Internationaal vermogensbeheerder La Française en de Amsterdamse vastgoed-index specialist Global Property Research (GPR) lanceerden dit najaar de eerste wereldwijde ESG-index specifiek voor beursgenoteerd vastgoed.

Vooral pensioenfondsen, maar ook andere institutionele en private beleggers, laten de prestaties van vastgoedondernemingen op het gebied van Environmental, Social en Governance (ESG) de laatste jaren steeds zwaarder meewegen in hun investeringsbeslissingen. Die trend zal onder druk van steeds strengere  wet-en regelgeving en de stijgende urgentie van het mondiale klimaatprobleem alleen maar verder verdiepen. En niet voor niks: de bebouwde omgeving draagt voor maar liefst 40 procent bij aan de mondiale CO2-uitstoot.

Maar het is niet louter uit maatschappelijke betrokkenheid waarom beleggers vastgoedaandelen preferen die ESG hoog in het vaandel dragen. Volgens het Londense onderzoeksbureau IPCM leveren investeringen in dergelijke vastgoedondernemingen gemiddeld honderd basispunten meer rendement op per jaar.

‘In het verleden hadden beleggers nauwelijks oog voor ESG, maar de laatste jaren krijgen wij steeds meer vragen van pensioenfondsen om het ESG-aspect mee te laten wegen in onze indexen’, verklaart Jeroen Vreeker, hoofd GPR Index Team. De van oorsprong Franse vermogensbeheerder La Française en GPR lanceerden in oktober de eerste wereldwijde index voor het meten van de ESG-prestaties van beursgenoteerde vastgoedbedrijven.

De nieuwe duurzame benchmark heet GPR IPCM LFFS Sustainable GRES Index. Volgens de initiatiefnemers is het de eerste ESG-index ter wereld specifiek gericht op beursgenoteerd vastgoed. De index vloeit voort uit de samenwerking tussen GPR en twee dochterondernemingen van de Franse vermogensbeheerder La Française – La Francaise Forum Securities (LLFS) en Inflection Point Capital Management (IPCM) in Londen – bij de creatie van het afgelopen zomer gelanceerde duurzame vastgoedfonds La Française Lux-Sustainable Listed Real Estate Securities.

GPR werd toen gevraagd door LLFS om een index te creëren op basis van het ESG-model dat IPCM hanteert voor het volgen van de 350 op dat vlak best scorende vastgoedaandelen  ter wereld. Het IPCM-universum  staat  ongeveer gelijk naar marktwaarde gemeten aan 60 procent van de bestaande GPR General index, waarvan de verrichtingen ook maandelijks in Vastgoedmarkt worden gepubliceerd.

Meer over de nieuwe benchmark in de Outlook-special van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel