nieuws

Trendscongres 2018: de robots komen!

Data en technologie

Het Vastgoedmarkt Trendscongres 2018 was gewijd aan het onderwerp Innovatie. TU-professor Maarten Steinbuch wist bezoekers uit de vastgoedsector te overtuigen van het nut van robots.

Trendscongres 2018: de robots komen!
Maarten Steinbuch

Voorafgaand aan zijn presentatie was minder dan 15 procent van de bezoekers bereidt om zich bij een bezoek aan een kantoorpand aan te melden bij een robotreceptioniste. Toen de zaal met topmannen en -vrouwen uit de vastgoedsector opnieuw werd gevraagd of zij het nut inzagen van een robot aan de balie, was iets meer dan de helft bereidt zaken te doen met een elektromechanische gastvrouw.

Hoogleraar Steinbuch schetste de bezoekers het perspectief van een exponentiële versnelling in de technische ontwikkeling. Op basis van de wet van Moore – een verdubbeling van de rekenkracht van computers elke twee jaar – rekende hij voor dat de volgende generatie op 50-jarige leeftijd de beschikking heeft over smartphones die even slim zijn als de complete wereldbevolking van 7 miljard mensen samen. Vooropgesteld dat er dan nog smartphones bestaan, natuurlijk.

Chief Technology Officer Ger Baron van gemeente Amsterdam gaf boeiende voorbeelden van hoe de gemeente data inzet om de stad slimmer te maken. Zo worden prullenbakken twee uur na een piek in de bezoekersaantallen in de stad geleegd, om een piek in zwerfvuil voor te zijn. Wegopbrekingen worden gebruikt om de gevolgen voor de verkeersstromen in de stad in kaart te brengen en alternatieve routes voor het verkeer in kaart te brengen.

Algemeen directeur Benelux Reinoud Plantenga van de Duitse belegger HIH-Warburg legde uit hoe hij aankijkt tegen de kantoorgebouwen die hij bezit aan de Zuidas, tegen het licht van de explosieve toename in het gebruik van technologie en data binnen gebouwen. Een panel van deskundigen kwam tot de conclusie dat het vastgoed aan de Amsterdamse Zuidas weliswaar snel verouderd, maar door zijn ligging de komende jaren volop in trek zal zijn. Wel zal daarin de bereikbaarheid van de Zuidas een cruciale rol spelen.

Tijdens het Trendscongres werd ook de eerste debatronde gehouden in de Funda in business/Vastgoedmarkt Young talent Award 2018. Drie finalisten maken zich nu op voor de tweede ronde tijdens de Provada. Maarten de Gruyter verliet het congres met de wisselbeker van de Vastgoedman van het Jaar Award.

Bekijk hier een video-impressie van het congres (2.25 min).

Het Vastgoedmarkt Trendscongres 2018 werd mogelijk gemaakt door de vriendelijke ondersteuning door ABN Amro, Asre, Bouwinvest, Funda in Business, NVM, Savills en Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Reageer op dit artikel