Kantoorbelegger NSI voelt coronacrisis direct in huurinkomsten

Kantoorbelegger NSI voelt coronacrisis direct in huurinkomsten
HNK Europalaan Den Bosch - beeld Paul Starink

De coronacrisis heeft direct een negatief effect op de huurinkomsten van beursgenoteerd kantorenbelegger NSI.

Dat blijkt uit het persbericht met de resultaten van NSI over het eerste kwartaal van 2020. Per 15 april had de vastgoedonderneming 85 procent van de huur binnen. Normaal is dat rond dit tijdstip 92 procent.

De cijfers van NSI illustreren dat niet alleen winkels, maar ook kantoren gevoelig zijn voor de economische neergang als gevolg van de bestrijding van het coronavirus. Het grootste deel van de portefeuille van NSI bestaat uit kantoren, waarvan een deel op flexibele basis wordt verhuurd met de formule HNK (Het Nieuwe Kantoor). Voor de gewone kantoren had NSI een iets groter deel van de huur binnen dan voor de flexibele kantoren: 87,2 procent tegenover 85,9 procent.

Uitstel betaling

Verschillende huurders vroegen om coulantie, in de vorm van bijvoorbeeld maand- in plaats van kwartaalbetalingen, uitstel van betaling, onderbreking van de huur of vervroegde beëindiging van de overeenkomst. De huurders die met zulke verzoeken kwamen, vertegenwoordigen ongeveer 24 procent van de totale jaarlijkse huurinkomsten.

NSI verwacht dat de problemen voor zijn huurders alleen maar zullen toenemen naarmate de corona-pandemie en de economische vertraging langer aanhouden.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.