GrandVision zet huurbetaling 600 winkels voorlopig stil

GrandVision zet huurbetaling 600 winkels voorlopig stil
Eye Wish Opticiens is een van de winkelformules van GrandVision.

Optiekconcern Grandvision betaalt voor april niet de huur voor 600 Nederlandse winkels van Pearle en Eye Wish.

Dat kondigt GrandVision aan in een brief die in bezit is van Vastgoedmarkt. Het detailhandelsbedrijf denkt dat zijn huurbazen het in mei 'wellicht' ook moeten stellen zonder huur. Contactlens-aanpassingen, -controles, optometerie-onderzoeken en het af- en bijstellen van brillen zijn volgens GrandVision niet mogelijk met inachtneming van de RIVM-adviezen om afstand te houden.

Overmacht

Het voortbestaan van de onderneming komt in gevaar als de belangrijkste zakelijke relaties de verhuurders zich niet flexibel opstellen. Temeer omdat veertig procent van de filialen in handen is van franchisers die de winkels onderhuren van GrandVision, betoogt de onderneming. GrandVision is voor 76,7 procent eigendom van investeringsmaatschappij HAL.

Het detailhandelsconcern beschouwt de coronacrisis niet als een omstandigheid die onder het ondernemersrisico valt, zo valt op te maken uit het vervolg van de brief. 'Het spreekt voor zich dat deze buitengewone situatie zich kwalificeert als onvoorziene omstandigheid en een vorm van overmacht, de ontoerekenbare onmogelijkheid van nakoming van een huurovereenkomst.'

'Vanwege onze uitgebreide portefeuille in Nederland, zo'n 600 winkels in totaal, kunnen wij helaas nu in deze hectische tijd niet onmiddellijk met iedere verhuurder persoonlijk overleg voeren.'

Vastgoedmarkt heeft GrandVision twee keer om commentaar gevraagd. Er kwam geen reactie.

>> Zie ook: Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.