Corona: koopjesjagers op komst op Chinese vastgoedmarkt

Corona: koopjesjagers op komst op Chinese vastgoedmarkt

Op de Chinese vastgoedbeleggingsmarkt zullen opportunistische investeerders kansen grijpen doordat vastgoedbeleggers in liquiditeitsproblemen raken.

Dat voorspelt internationaal vastgoedadviseur Savills in een rapport over de impact van de uitbraak van corona op de Chinese vastgoedmarkt. Koopjesjagers kunnen profiteren van problemen die de virusuitbraak op de korte termijn veroorzaakt in China.

Opportunistische investeerders

'Vastgoedeigenaren met liquiditeitsproblemen zullen bezittingen mogelijk met korting verkopen om een kasstroom op gang te brengen. Opportunistische investeerders grijpen de kans om de markt te betreden, vanuit de verwachting dat de markt tijdens de looptijd van de investering terugkeert naar normaal', schrijft Savills.

De vastgoedadviseur verwacht dat de Chinese vastgoedbeleggingsmarkt op korte termijn een tik krijgt. Het aandeel niet-presterende vastgoedleningen zal stijgen. Ook zal onzekerheid onder vastgoedbeleggers leiden tot uitstel en heroverweging van investeringsbeslissingen.

Beleggers met een lange horizon blijven positief, omdat grote portefeuilleverkopen en veilingen van grond door blijven lopen. Het overheidsbeleid in reactie op de virusuitbraak biedt kansen voor vastgoedpartijen. Dat beleid zal meer investeringen in de zorgsector aanmoedigen. Ook verwacht de vastgoedadviseur beter ontworpen projecten, buurten en steden.

Kansen in gezondheidszorg en verzekeringen

Bij zijn voorspellingen gaat Savills ervan uit dat het coronavirus eind maart onder controle is. In dat scenario maken aan het begin van het tweede kwartaal de industrie en logistiek een inhaalslag. Kort daarna begint het herstel van de fysieke retail. Het volledige herstel van de fysieke retail zal aan het einde van het derde kwartaal een feit zijn, verwacht Savills.

Kantoorgebonden dienstverlening zal in China halverwege het tweede kwartaal weer op gang komen, met kansen op groei in de branches gezondheidszorg en verzekeringen.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.