'Corona kan herstructurering winkelvastgoed in gang zetten'

'Corona kan herstructurering winkelvastgoed in gang zetten'

De coronacrisis kan het begin zijn van de noodzakelijke herstructurering van het Europese winkelvastgoed, die maar niet op gang wilde komen.

Dat schrijft de denktank Urban Land Institute op basis van zijn rapport Reshaping Retail. Ondanks faillissementen van retailers en dalende huren konden vastgoedeigenaren herstructureringen voor zich uitschuiven, met dank aan onder meer de lage rente. De prijs voor dat uitstel is onzekerheid over wat duurzame huurniveaus zijn en met wat voor winkelvastgoed de straks overblijvende retailers het best kunnen worden bediend.

Verlamming beleggersmarkt

Het effect is een verlamming op de beleggingsmarkt voor winkelvastgoed, zo concludeert ULI op basis van interviews met 24 grote investeerders die al plaatsvonden voor de uitbraak van corona. Kopers vinden de vraagprijzen van winkelbeleggingsvastgoed veel te hoog en financiers zijn terughoudend.

'Beleggers weten dat bij dalende huren - of herbestemming voor andere doeleinden - de waarde van hun activa waarschijnlijk opnieuw zal worden beoordeeld, dus het is moeilijk om weloverwogen beslissingen te nemen over bestaande activa of toekomstige investeringen', zegt Lisette van Doorn, ceo van ULI Europe. 'De impact van de uitbraak van het coronavirus op het bedrijfsresultaat is nog niet helemaal duidelijk, maar de pandemie zal ongetwijfeld de winkelvastgoedeigenaren verder onder druk zetten en de aanzet voor de herstructurering zijn.'

Hoger risicoprofiel

De huidige lockdown en de verminderde economische en consumentenactiviteit in veel landen in Europa kunnen leiden tot een snellere verslechtering van de prestaties van detailhandelaren. De waardeverliezen op retailvastgoed zullen daardoor toenemen. Als de situatie eenmaal stabieler en duidelijker is geworden, kunnen er meer panden op de markt komen tegen prijzen waarop beleggers kapitaal met een hoger risicoprofiel bereid zijn om te investeren.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.