Corona: aansprakelijk bij sluiting uit eigen beweging

Corona: aansprakelijk bij sluiting uit eigen beweging

Een verhuurder die uit eigen beweging het gehuurde sluit, kan daarvoor tot een bepaalde mate aansprakelijk zijn.

Dat schrijft advocatenkantoor Loyens en Loeff in een artikel naar aanleiding van de coronacrisis. Op basis van de standaard-ROZ-overeenkomst hebben verhuurders geen actieve verplichting om maatregelen tegen het coronavirus te treffen. 

Goed verhuurderschap

Dat kunnen ze toch doen vanuit het beginsel van goed verhuurderschap. 'Zo kan een verhuurder bij een bevestigd geval van coronabesmetting over willen gaan tot sluiting van het pand, ondanks het feit dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD) sluiting niet adviseert of voorschrijft', schrijft Loyens & Loeff.

Zorgvuldigheid

Daar kleeft volgens Loyens en Loeff een risico aan. 'Een beslissing tot sluiting uit eigen beweging kan onder omstandigheden toerekenbaar zijn aan de verhuurder en derhalve leiden tot een bepaalde mate van aansprakelijkheid.'

Het advocatenkantoor maant verhuurders tot zorgvuldigheid. 'Het is daarom raadzaam een sluiting in een dergelijk geval zo beperkt mogelijk te houden. Hoelang deze periode is, is lastig te voorspellen en is een zuiver medisch aspect. Hiervoor is het raadplegen van de RIVM/GGD om advies in te winnen aan te raden.'

Zie ook het dossier: De impact van corona op retail

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.