Bezoekersaantallen winkelstraten 79 procent gedaald

Bezoekersaantallen winkelstraten 79 procent gedaald
Een lege Kalverstraat in Amsterdam vanwege de corona-uitbraak

Passantenaantallen in winkelstraten zijn fors gedaald door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus die het kabinet 23 maart aankondigde.

Dat blijkt uit gegevens van retailonderzoeksbureau RMC Smart Retailing. Afgelopen week was het 79 procent rustiger dan in dezelfde week vorig jaar. Het was zelfs rustiger dan vorige week.

Minder bezoekers

De afname van het aantal passanten in de winkelstraten van de grote steden is het grootst. Zo lieten de Nieuwendijk en Kalverstraat in Amsterdam op woensdag 25 maart een afname van 90 procent zien, waarschijnlijk door het wegblijven van toeristen. De Lijnbaan en Beurstraverse in Rotterdam lieten op dinsdag 24 maart een afname van meer dan 80 procent zien.

De drukteafname lijkt bij de kleinere steden wat minder te zijn, vooral als er een supermarkt in de buurt van de winkelstraat is. Zo liet de Torenstraat in Castricum op woensdag 25 maart een afname van 6 procent ten opzichte van vorig jaar zien. De Ostadelaan in Alkmaar, waar twee supermarkten in de buurt zijn, kende op donderdag 26 maart ‘slechts’ een afname van 28 procent.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.