nieuws

APG stapt in slepend woonproject Londen

Beleggingen

Pensioenbelegger APG stapt samen met collega-investeerder Delancey uit Londen in de ontwikkeling van een groot plot in de Londense wijk Earls Court tot een gebied met onder meer beter betaalbare woningen. 

APG stapt in slepend woonproject Londen
Earls Court, Londen

Earls Court is een wijk in het Londense bestuurlijke gebied Kensington and Chelsea. Het Earls Court Exhibition Centre, goed voor een oppervlakte van meer dan 25 hectare, was decennialang een beeldbepalend tentoonstellings-, congres en evenementencentrum in de wijk. Na de sluiting eind 2014 werd het complex gesloopt.

7.500 woningen

In een joint-venture met Delancey neemt APG voor 425 miljoen GBP (ongeveer 500 miljoen euro) het belang van Capital & Counties Properties Plc (‘Capco’) in de herontwikkeling van Earls Court. Capco had, het toen nog bebouwde stuk grond in 2013 in haar bezit gekregen met de toestemming om er onder meer 7.500 woningen te realiseren, maar sindsdien lag het terrein braak, tot onvrede van de lokale autoriteiten.

Grond teruggeven

Transport for London (TfL) houdt een significant belang in het project en zal samenwerken met APG en Delancey om één ​​van de belangrijkste ontwikkelingen voor gemengd gebruik in Londen te realiseren. Capco zal daarnaast een deel van de verworven grond dat deel uitmaakte van het eerdere Earls Court-masterplan teruggeven aan het lokale bestuur.

Meer betaalbaar

Het terrein is de grootste ‘zone 1-ontwikkelingssite’ van Londen. Er ligt op basis van het oude masterplan een gedetailleerde toestemming voor mixed use. Desalniettemin zijn Delancey en TfL van plan een geheel nieuwe visie  te formuleren voor de site, inclusief het aanbieden van meer betaalbare woningen dan de bestaande voorschriften.

‘Lange termijn groeipotentieel’

Robert-Jan Foortse, hoofd Europese vastgoedinvesteringen bij APG: ‘Deze investering in de ontwikkelingssite van Earls Court in Londen past in de kern van onze strategie en biedt een aantrekkelijke gelegenheid om toegang te krijgen tot onroerend goed van hoge kwaliteit met veelbelovende lange termijn groeipotentieel.’

Reageer op dit artikel