'Nederlands vastgoed helemaal niet zo duur'

'Nederlands vastgoed helemaal niet zo duur'

'Vergeleken met Duitsland is Nederland helemaal niet zo duur.'

Dat zegt Thomas Böcher, directeur van Paribus Holding, gevraagd of de Nederlandse markt voor beleggingsvastgoed al tegen de top aan zit. De investeerder en asset manager Paribus wil zich meer op Nederland richten en opende daarom in mei een kantoor in Amsterdam.

‘Rendementen voor topkantoren in de grootste vijf Duitse steden liggen op 3 procent. Onlangs verkochten we in Duitsland een pand voor 36 keer de huur. Laat het even op je inwerken. Bij een gelijkblijvende huur duurt het 36 jaar voor een koper zijn geld terug heeft. Je haalt zo zelfs minder dan 3 procent rendement. Voor bijvoorbeeld Duitse pensioenfondsen is dat niet aantrekkelijk. Die hebben 4 tot 6 procent rendement op vastgoedbeleggingen nodig’, vervolgt Böcher.

Stabiele prijsstijging

‘We gaan ons nog meer op Nederland concentreren dan we al deden. Op sommige plaatsen, en dan heb ik ik het vooral over de Zuidas, zien we een buitenproportionele prijspiek. In de rest van de Randstad stijgen de prijzen ook. Dat de vraag toeneemt, merken we zelf ook. We krijgen al biedingen op panden die we niet te koop hebben gezet. Het totaalbeeld is er een van langzame en stabiele prijsstijging.’

Zie ook de septembereditie van Vastgoedmarkt, die 20 september verschijnt.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.