Wat doet Syntrus met duizenden vierkante meters wvo in Dordrecht?

Wat doet Syntrus met duizenden vierkante meters wvo in Dordrecht?
Het voormalige V en D-pand in Dordrecht. Foto: Google Maps.

Syntrus Achmea gaat niet in op geruchten dat het af zou willen van drie gezichtsbepalende winkellocaties in hartje Dordrecht.

AD De Dordtenaar bericht op basis van 'bronnen uit de vastgoedwereld' dat Syntrus Achmea af wil van drie grote 'winkelcentra' in het centrum van de oudste stad van Holland. Voor het pand van de voormalige V&D, met de voorzijde gekeerd naar de Voorstraat en het daarachter gelegen winkelcomplex aan het Statenplein zou de vastgoedbelegger samen 19 miljoen euro willen hebben. Daarnaast zou Syntrus een bod van 37 miljoen euro hebben afgewezen op de overdekte winkelpromenade Drievriendenhof, op een steenworp afstand gelegen van de eerder genoemde complexen.

Hoofdpijndossier V&D

Woordvoerder Erik van der Struijs van Syntrus Achmea stelt niet 'in te gaan op geruchten over (mogelijke) onderhandelingen, noch over bedragen die daarmee gemoeid zouden zijn'. Het V&D-pand is een hoofdpijndossier voor de gemeente Dordrecht. Sinds het faillissement van het warenhuis begin 2016 staat het pand, afgezien van kortstondige tijdelijke verhuur van een deel van het pand, structureel stof te vergaren. Ondanks bespiegelingen vanuit het college van B & W over mogelijke nieuwe huurders wil er maar geen nieuwe opvulling komen voor het monumentale pand. Ook sportartikelenreus Decathlon haakte onlangs af als nieuwe huurder.

Afzoomwinkels

Syntrus betaalde in 2001 voor een van haar pensioenklanten 27,6 miljoen gulden voor de 4.300 m2 winkeloppervlakte van het V&D-pand. Daarnaast nam de vastgoedbelegger voor 24,8 miljoen gulden de zogeheten afzoomwinkels naast en achter het V & D-pand en de onder het complex gelegen fietsenstalling over.

De achter de V&D gelegen winkelpanden aan het Statenplein/Statenplaats zijn in totaal goed voor 1.800 m2. Grote huurders zijn Blokker en H&M. Enkele kleinere winkelpanden in het blok staan leeg. Boven de winkels zijn eind vorige eeuw 29 koopappartementen gerealiseerd.

10.000m2 wvo

Winkelcentrum Drievriendenhof biedt onderdak aan ongeveer 10.000 vierkante meter winkelvloeroppervlak (wvo). Ongeveer de helft wordt hiervan in beslag genomen door kledingprijsvechter Primark.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.