nieuws

CBRE: Recordjaar belegging in vastgoed verwacht

Beleggingen

Internationaal vastgoedadviseur CBRE stelt dat 2018 opnieuw een recordjaar lijkt te worden voor beleggingen in Nederlands vastgoed.

CBRE: Recordjaar belegging in vastgoed verwacht
Bart Verhelst

Internationaal vastgoedadviseur CBRE stelt dat 2018 opnieuw een recordjaar lijkt te worden voor beleggingen in Nederlands vastgoed. Op basis van de huidige cijfers en de aankomende transacties tot einde jaar verwacht CBRE dat het totale beleggingsvolume uitkomt tussen de 20 en 21 miljard euro.

Dit is een stijging van circa vier procent en opzichte van recordjaar 2017. Voor het eerst werd daarbij het meest geïnvesteerd in woningen, terwijl traditioneel het kantorensegment het grootst is.

Groei woninginvesteringen

Naar verwachting komt het totale beleggingsvolume in woningen dit jaar uit op bijna 7 miljard euro tegenover 3,8 miljard in 2017. De groei in woninginvesteringen werd mede gedreven door enkele grootschalige woningportefeuilles. Voorbeelden zijn de verkoop van een woningportefeuille door Nationale-Nederlanden aan Vesteda (1,5 miljard euro) en de verkoop van 1400 woningen door Orange Capital Partners (in partnerschap) aan CBRE GI (425 miljoen euro).

Groeiende interesse in nieuwbouwprojecten

Opvallend is de groei in investeringen in nieuwbouwprojecten. Ruim 25 procent van het totale beleggingsvolume in 2018 bestond uit nieuwbouw. Hiervan zijn woningen traditioneel de grootste beleggingscategorie, maar ook in de logistieke sector neemt het aantal nieuwbouwbeleggingen toe. Door groei op gebruikersmarkten is er ruimte voor nieuwbouw en dit biedt kansen voor beleggers.

Meeste investeringen buiten de Randstad

Beleggers kijken steeds vaker buiten de Randstad. Dit jaar werd 24 procent van het totale volume geïnvesteerd in Amsterdam, tegenover 32 procent in 2017. Het aandeel beleggingen buiten de Randstad was 44 procent vergeleken met 27 procent vorig jaar.

‘Door een onverwacht sterk tweede halfjaar bereiken we 2018 toch een record voor vastgoedinvesteringen, in tegenstelling tot eerdere verwachtingen’, zegt Erik Langens, Executive Director Capital Markets bij CBRE. ‘Dit toont aan dat ondanks de minder hard groeiende economie het vertrouwen van vastgoedbeleggers onveranderd groot is.’

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE: ‘De sterke groei in woningbeleggingen wordt veroorzaakt door het gunstige investeringsklimaat, waarbij de vraag vanuit de gebruikersmarkt naar woningen structureel hoger is dan het aanbod. Daarbij zorgt de schaarste aan kantoren ervoor dat investeerders naar andere segmenten kijken. We verwachten dat deze trend zich in 2019 doorzet.’

Reageer op dit artikel