'Verduurzaming woningen komt niet van grond'

'Verduurzaming woningen komt niet van grond'
Vastgoedmarkt Ontbijtsessie

De verduurzaming van de woningsector komt niet van de grond. Ruim de helft van de woningbezitters wil wel, maar onderneemt vervolgens meestal niets.

Dat blijkt uit aanvullend onderzoek van IG&H naar de drijfveren rond het verduurzamen van de eigen woning. Hierin komt naar voren dat 56 procent van de ondervraagden zijn of haar woning wil verduurzamen, maar 75 procent van hen aangeeft nog geen actie te hebben ondernomen. Opvallend is dat slechts eenderde van de ondervraagden de bank als logische partner ziet bij de verduurzaming van hun woning.

Joppe Smit, senior Manager Banking bij IG&H: ‘We zien een mooie ambitie op verduurzaming, maar tegelijkertijd worstelen banken en verzekeraars met het realiseren hiervan. Onze overtuiging is dat als partijen hun ambities echt willen waarmaken, ze diverser, gerichter en proactiever moeten zijn in hun aanbod.’ Hij merkt wel dat in de hele markt partijen innovatiever worden in het aantrekken en behouden van klanten nu de groei van de markt afremt. ‘Zo zetten partijen bijvoorbeeld steeds vaker in op het aanbieden van mogelijkheden tot verduurzaming van de woning.’

Hoe professionele woningbeleggers hun voorraad verduurzamen, zullen ze op 11 september uitleggen tijdens de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie Naar een gasloze woningmarkt.  Onder leiding van Neprom-directeur Jan Fokkema zullen Altera Vastgoed (Jaap van der Bijl) en Bouwinvest (Micha Reusen) hun werkwijze en visie uit de doeken doen. John Braakman, directeur van Zon, legt uit hoe zijn energy service company gasloze woongebieden ontwikkelt, financiert en beheert. Inschrijven voor deze kennissessie op de Zuidas in Amsterdam is nog mogelijk.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.