nieuws

Breevast zonder kleerscheuren uit Mesdag Delta-portefeuille

Beleggingen

Breevast heeft de gehele Mesdag Delta Portfolio verkocht aan een vennootschap van HighBrook Investors. Met deze verkoop heeft Breevast de bestaande CMBS-lening van 615 miljoen euro afgelost.

Breevast zonder kleerscheuren uit Mesdag Delta-portefeuille
Stadhouderskade 1 in Amsterdam

Dat melden Breevast en HighBrook in een summier gezamenlijk persbericht. De vastgoedontwikkelaar en belegger heeft hiermee ook de geplande executieveiling op 15 mei van de Mesdag Delta-portefeuille voorkomen. Met Highbrook heeft Breevast een bindende en onvoorwaardelijke overeenkomst gesloten over verwerving en herkapitalisering van de portefeuille. De voorgenomen transactie zal naar verwachting op korte termijn worden afgerond.

Koper en verkopen geven verder geen commentaar op de vastgoeddeal. De portefeuille bestaat uit 55 panden met een totale oppervlakte van ongeveer 460.000 m2. Het gaat om achttien kantoren, zestien bedrijfspanden, negen winkelcentra, zes binnenstedelijke winkels en een hotel. Zeventien panden bevinden zich in Amsterdam. Breevast behoudt de volledige verantwoordelijkheid voor het property, asset en development management voor de portefeuille. De partijen hebben gezamenlijk een proactieve asset managementstrategie en businessplan opgesteld voor de portefeuille.

Breevast heeft de panden onder druk van de financiers verkocht. De Amsterdamse vastgoedbelegger miste vorig jaar een aflossing op de lening, waarop de lening-eigenaar het onderpand opeiste. Bovendien stond de lening nog onder water. De ontwikkelende belegger had voor de aankoop van de portefeuille in 2007 een financiering van destijds 620 miljoen euro afgesloten. Eind vorig jaar bedroeg de waarde vanwege de aanzienlijke leegstand 540 miljoen euro. Volgens het investeringsmemorandum, in handen van diverse media, bedraagt de jaarlijkse huursom ruim 41 miljoen euro en ligt de gemiddelde bezettingsgraad op 77 procent.

De huidige leningeigenaar, het Amerikaanse hedgefonds Davidson Kempner, wilde de portefeuille op 15 mei in drie delen laten veilen. Onlangs verloor Breevast een kort geding tegen deze executieveiling. Volgens de belegger lag de marktwaarde van het onderpand juist boven de financieringswaarde. Met deze deal heeft Breevast in elk geval geen kleerscheuren opgelopen en op de valreep weten te profiteren van het herstel op de Nederlandse kantorenmarkt.

In Amsterdam gaat het onder meer om een blok kantoorpanden in Zuidoost op de Lemelerberg- en Laarderhoogtweg, een kantoorpand aan Stadhouderskade 1 waarin nu Havas Media is gehuisvest, een groot kantoor aan de Weesperstraat, het witte kantoorpand bij het Weteringcircuit waar Albert Heijn en Wework zijn gevestigd en de Albert Heijn op het Frederiksplein. Verder gaat het om (kantoor)panden in onder meer Eindhoven, Den Haag, Utrecht, Bussum en Muiden.

Reageer op dit artikel