nieuws

Aberdeen Standard wil 1 miljard euro aan logistiek

Beleggingen

Aberdeen Standard Investments wil met een nieuw fonds de komende drie jaar tot 1 miljard euro investeren in voornamelijk continentaal Europees logistiek vastgoed. De focus zal liggen op logistiek vastgoed dat de e-commerce-markt bedient.

Aberdeen Standard wil 1 miljard euro aan logistiek

Dat zegt fondsmanager Evert Castelein in een interview met Vastgoedmarkt. Aberdeen Standard Investments heeft hiertoe het fonds Aberdeen Standard European Logistics Income opgericht, dat op 15 december 2017 zijn debuut maakte op de Londense beurs. ‘We hebben 187,5 miljoen pond opgehaald bij institutionele beleggers die geld van vermogende Britse particulieren beheren. Zelf leggen we 15 miljoen pond in. Met financiering erbij beschikt het fonds over 325 miljoen pond om te investeren in logistiek vastgoed in continentaal Europa’, aldus Castelein.

Dat bedrag wil Aberdeen dit jaar steken in tien á vijftien logistieke objecten. Daar blijft het niet bij, vertelt de fondsmanager. ‘Volgend jaar doen we een tweede ronde, gevolgd door een derde ronde in 2020. Eind 2020 beogen we dan een logistiek fonds te beheren met een belegd volume van ongeveer 1 miljard pond. Ons fonds heeft een core-strategie met langlopende huurcontracten. We zullen vooral investeren in big boxes en urban logistics; vastgoed dat inspeelt op e-commerce.’ De eerste aankoop is een logistiek pand van ruim 20 miljoen euro bij de luchthaven van Frankfurt.

Bij voorkeur investeert het fonds in urban logistics. ‘Helaas er is nog nauwelijks aanbod. Maar ik ben ervan overtuigd dat last mile logistics de grootste groeimarkt wordt; logistieke panden aan de randen van steden op maximaal 30 minuten van het centrum. Retailers en webplatforms willen dichter op de consument zitten. De snelheid van levering gaat omhoog. Nu is het product binnen een dag bij de consument, maar Amazon kan al binnen 2 uur bezorgen. Het tekort aan grote e-fulfilment centres zal alleen maar oplopen door de dubbelcijferige groei van e-commerce. Niet alleen de groei van online bestedingen maar ook de groei van de Europese steden zorgt voor opwaartse druk.’

Castelein is een van de deelnemers aan de Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni. Schrijf je nu in voor deze ontbijtsessie. Het hele interview met Castelein verschijnt in de zomereditie van Vastgoedmarkt die op 6 juli verschijnt.

Reageer op dit artikel