nieuws

Beleggers kopen voor ruim 1 miljard Nederlandse hotels

Beleggingen

Beleggers kopen voor ruim 1 miljard Nederlandse hotels

Beleggers hebben in de eerste tien maanden van 2017 voor een recordbedrag van 1 miljard euro Nederlandse hotels aangekocht. Dat meldt Colliers International in een sectorrapport over de hotelmarkt.

De gemiddelde transactieprijs per kamer steeg dit jaar naar 225.000 euro, een stijging van 70 procent ten opzichte van 2016. In Amsterdam was dit 427.000 euro, een stijging van bijna 150 procent. Dit blijkt uit het nieuwste sectorrapport van vastgoedadviseur Colliers International.

De meeste transacties vonden plaats in Amsterdam. Van de verkochte kamers bevindt 45 procent zich in de hoofdstad. Ook andere steden zijn steeds meer in trek bij investeerders. Doordat toeristen zich meer verspreiden, stijgt de omzet van hotels buiten Amsterdam. Zo zagen hotels in de Schipholregio hun omzet in de eerste tien maanden van 2017 met 15 procent toenemen.

De toename van het aantal reisbewegingen in de wereld zorgt ervoor dat de hotelindustrie een steeds meer onderscheidende sector wordt, ook in Nederland. Dit leidt tot een verdere professionalisering onder investeerders die zich in toenemende mate toeleggen op hotels.

‘Door de hotelstop in Amsterdam is schaarste ontstaan. Je ziet nu dat dit de prijzen voor het hotelvastgoed opdrijft’, zegt hoofd Hotels en interim ceo Nederland Dirk Bakker. ‘Investeerders kijken inmiddels ook naar andere regio’s. Dit is terug te zien in de portefeuilles die dit jaar zijn verkocht waarin een groot deel van de hotels zich buiten Amsterdam bevindt.’

Door het recordvolume aan transacties zijn de aanvangsrendementen in Amsterdam gedaald naar een historisch laag niveau, met zelfs uitschieters tot onder de 4 procent. De verwachting is dat ook in andere steden de aanvangsrendementen gaan dalen.

Reageer op dit artikel