blog

Bolle wangen

Beleggingen

De muziekkapel van de vastgoedsector blaast zich de wangen bol.

Bolle wangen
Johannes van Bentum

De grootste single asset-deal in logistiek vastgoed ever kwam deze maand rond in Grubbenvorst bij Venlo. De telerscoöperatie Royal Zon besloot al zijn vastgoed op Fresh Park Venlo onder te brengen bij de Amerikaanse logistieke belegger Hines. Daarvoor moest de coöperatie eerst de joint-venture met de Belgische Heylen Group ontbinden en deze aandeelhouder in drie panden (40 procent) uitkopen. Uiteindelijk leverde het de coöperatie 117,5 miljoen euro op, plus een jaarlijkse canon van de in eeuwigdurende erfpacht uitgegeven grond.

De blaaskapel speelde ook op de vastgoedbeurs Expo Real in München. Bij de opening op maandag 8 oktober stroomden de gangpaden vol als nooit tevoren. De twee Nederlandse stands stonden rond het middaguur al afgeladen vol. Het gesprek van de dag was de aangekondigde verkoop van een portefeuille met 10.000 Nederlandse woningen door de Britse belegger Round Hill. Wat zegt deze aankondiging over het punt in de vastgoedcyclus waar de markt zich nu bevindt?

De markt bevindt zich duidelijk op z’n hoogtepunt, is het algemene gevoel bij vastgoedbeleggers die ik in München sprak. Dat een partij als Round Hill nu een exit plant is dan ook nauwelijks verbazend. Ook private equity-investeerders in bijvoorbeeld de bedrijvenmarkt bieden hun investeringen nu te koop aan ‘nu het nog kan’, kopte het FD op de voorpagina tijdens één van de beursdagen. In de vastgoedsector is dat niet anders.

Ook van het kantorenfront komt goed nieuws.In kantoorbeleggingen streeft Rotterdam concurrent Utrecht voorbij, kunt u in deze editie lezen. En niet zomaar een beetje. Vooral buitenlandse beleggers staken in de afgelopen twaalf maanden 1,2 miljard euro in kantoren in de Maasstad. Daarmee is Rotterdam de tweede kantorenstad van Nederland na Amsterdam. Utrecht doet het niet slecht, maar blijft op een beleggingstotaal van 450 miljoen steken.

Twitteraars in de vastgoedsector zal het niet zijn ontgaan dat ik eind vorige maand live verslag deed van de vierde zittingsdag in het fraudeproces tegen Rudy Stroink en zijn echtgenote Saskia van Bohemen. Eindelijk kregen zij de kans de aantijgingen van omkoping van een Google-directeur en deelname aan een criminele organisatie te ontkrachten.

De aantijgingen van het Openbaar Ministerie hebben de reputaties van beide verdachten al gesloopt, nog voor de drie rechters in het proces zich een oordeel hebben kunnen vormen. Een enkele topman uit het vastgoed heeft persoonlijke contact met Stroink en zijn vrouw gehouden, maar zakelijk heeft iedereen de afgelopen drie jaar afstand gehouden. Stroink begrijpt dat, hoewel het hem steekt. Nog ruim een maand, dan is het oordeel dan de rechter bekend.

Dit hoofdredactioneel commentaar verscheen in Vastgoedmarkt van oktober 2018.

Reageer op dit artikel