blog

Kaartenhuis

Beleggingen

Kaartenhuis
Johannes van Bentum

De oververhitting van de woningmarkt in steden als Amsterdam en Utrecht leidt tot potentieel gevaarlijke situaties. In hun honger naar beleggerswoningen verzinnen beleggers op dit moment financieringsconstructies die de naam ‘kaartenhuis’ nog niet eens verdienen.

Een financier vertelde mij laatst over particuliere partijen die via achtergestelde leningen eigen vermogen in een bv hadden ingebracht voor de aankoop van woningen. Een wankele basis voor de financiering van zo’n portefeuille. Bij toeval – noem het instinct – ontdekte hij deze financieringsconstructie en voorkwam dat zijn instelling er aan meewerkte. ‘Maar zouden DNB en AFM hier niet naar moeten kijken?’, vroeg hij zich vertwijfeld af.

De vastgoedcyclus is volgens mij af te lezen aan welke kopers in de markt actief zijn. Na de crisis waren er als eerste de creatieve ontwikkelaars die kansen zagen om van niets iets te maken. Andere partijen kwamen door een gedwongen verkoop goedkoop aan hun stenen. Vervolgens was er de toevloed van goedkoop buitenlands geld en kwamen de opportunistische kopers, die ook in mindere panden een aantrekkelijke belegging zien. In een wat latere fase komen de institutionele beleggers aan de markt, als hun aandeelhouders en klanten weer enigszins van de schrik van de crisis zijn bekomen.

Uiteindelijk komen de particulieren in de markt. Dat is voor oplettende professionele partijen een teken aan de wand. De vastgoedcyclus bevindt zich tegen die tijd op zijn hoogtepunt. Met gespeelde tegenzin nemen de professionele beleggers afscheid van hun vastgoed en verkopen het aan particuliere investeerders die zich hebben verenigd in bijvoorbeeld een CV. En dan tekent zich meestal al vrij snel het begin van de misère af.

Vastgoedmarkt richt de schijnwerpers in deze editie vooral op retail. De Markthal Rotterdam figureert in twee artikelen. Redacteur Peter Hanff vertelt hoe hij en mevrouw Hanff toto hun eigen verbazing constateren dat zij er als Rotterdamse lekkerbekken eigenlijk weinig komen. Die verbazing wordt verklaard door drie experts die elk vertellen waarom het mis ging èn hoe het weer goed kan komen met dit iconische gebouw. Oud-hoofdredacteur van Vastgoedmarkt Ruud de Wit schreef vier jaar lang samen met ontwikkelaar Hans Schröder aan een biografie van dit markante gebouw. In deze editie alvast een synopsis van het boek.

In dit nummer nemen wij afscheid van vastgoedautomatiseerder Yardi als langjarige sponsor – op de kop af tien, om precies te zijn – van de Vastgoedmarkt Young Talent Award. Wij verwelkomen Funda in business als nieuwe partner, die nauw betrokken zal zijn bij de verkiezing van het jonge vastgoedtalent van het jaar 2018. Heeft u een kandidaat voor deze eervolle prijs binnen uw gelederen? Meld haar of hem dan nu aan via Vastgoedmarkt.nl.

Over de auteur
Johannes van Bentum is hoofdredacteur van Vastgoedmarkt

Dit hoofdredactioneel commentaar verscheen in Vastgoedmarkt van november 2017.

Reageer op dit artikel